contact@ars-historica.ro

169 de puncte termice individuale instalate în Bălți (Republica Moldova), cu finanțare de la BERD și alți donatori

De la începutul anului 2019, în orașul Bălți, al doilea ca mărime din Republica Moldova, au fost instalate 169 de puncte termice individuale, asigurând energie termică pentru 129 de clădiri din oraș. BERD a investit 7 milioane euro. Pe lângă punctele termice individuale, fondurile mai contribuie la instalarea unor centrale de cogenerare a energiei termice și electrice, la modernizarea unor echipamente, precum pompe de rețea, ventilatoare și convertoare de frecvență și la înlocuirea cazanelor de încălzire pe bază de cărbune cu sisteme pe bază de biomasă.

Împrumutul este însoțit de un grant de 0,7 milioane euro din Fondul Special al Acționarilor BERD și un grant de 3 milioane euro din Parteneriatul Europei de Est pentru Eficiență Energetică și Mediu (Eastern Europe Energy Efficiency and Environmental Partnership – E5P) în Moldova, cel mai mare donator al căruia este Uniunea Europeană, alături de Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Germania, Lituania, Norvegia, Moldova, Polonia, România, Republica Slovacă și Suedia.

Pe întreg teritoriul Republicii Moldova, temperaturile se pot menține sub zero grade Celsius în cea mai mare parte a iernii. În aceste condiții, oamenilor le este greu să se încălzească și să plătească facturile pentru energie. Multe clădiri continuă să aibă sisteme ineficiente de alimentare cu energie termică, care provin din perioada sovietică.

Mulți locuitori ai orașului Bălți au acum de condiții de încălzire mai bune, mai simplu de controlat și de reglat în fiecare clădire. Înainte, unele persoane foloseau pentru încălzire soluții costisitoare, de tipul cazane individuale pe bază de gaz natural. Noul sistem este eficient din punct de vedere energetic și mai ieftin pentru consumatori.

Avantajele sunt încă și mai numeroase. Modernizarea mai ajută și la îmbunătățirea securității energetice, deoarece este nevoie de mai puțin gaz de import. În fine, noile soluții au un impact pozitiv asupra mediului, prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. În total, se estimează o reducere a emisii de CO2 de circa 18 300 de tone în fiecare an.

Sursa: http://www.energynomics.ro

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *