contact@ars-historica.ro

23 și 24 august, decretate zile de doliu național în Republica Moldova

Guvernul moldovean a aprobat in sedinta de miercuri un proiect de hotarare care prevede declararea zilei de 23 august Ziua comemorarii victimelor tuturor regimurilor totalitare si autoritare, iar a zilelor de 23 si 24 august zile de doliu, cu arborarea in berna a drapelului de stat.

Potrivit proiectului, in ziua de 23 august, la ora 10:00, in semn de comemorare a victimelor tuturor regimurilor totalitare si autoritare, Guvernul va pastra un moment de reculegere, iar autoritatile administratiei publice centrale si locale vor organiza activitati de comemorare.

De asemenea, se recomanda institutiei publice nationale a audiovizualului “Compania Teleradio-Moldova” si altor institutii media sa asigure difuzarea unor materiale consacrate evenimentului respectiv, cu anuntarea, la 23 august, ora 20:00, a unui moment de reculegere in memoria victimelor regimurilor totalitare si autoritare.

“Prin aceasta condamnam in mod ferm si neechivoc toate crimele impotriva umanitatii si incalcarile grave ale drepturilor omului comise de toate regimurile totalitare si autoritare. Din perspectiva victimelor, nu conteaza care regim i-a lipsit de libertate, i-a torturat sau i-a ucis sau care a fost motivul, iar o zi a comemorarii tuturor victimelor ar veni sa uneasca societatea in jurul compasiunii, a intelegerii si a recunoasterii suferintelor tuturor victimelor si membrilor familiilor acestora si sa asigure ca cei care s-au opus activ acestor regimuri si au luptat impotriva tiraniei si oprimarii nu vor fi uitati”, a declarat Maia Sandu in sedinta de guvern.

Sursa: https://www.ziaruldeiasi.ro

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *