contact@ars-historica.ro

Conferința „100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România – 100 de ani de la concertele lui George Enescu în Chișinău” din 27 Martie 2018

Conferința a fost organizată de Universitatea din București, în parteneriat cu Universitatea Națională de Muzică și Asociația Ars Historica, în data de Marți, 27 Martie 2018, în Aula Universității din București, în cinstea Centenarului Unirii Basarabiei și pentru a-l omagia pe George Enescu, care a susținut trei concerte în Chișinău exact în perioada în care Sfatul Țării a adoptat decizia de Unire a Basarabiei cu România.

Conferința a fost deschisă de Rectoprul Universității din București, prof. univ. dr. Mircea Dumitru, care a evocat semnificația zilei de 27 Martie în istoria Românilor și a subliniat rolul maestrului George Enescu în renașterea națională din Basarabia prin concertele susținute acolo. Și-a exprimat surpriza plăcută de a primi în aceeași zi primul volum al colecției „Ziarele românești despre Unirea Basarabiei, Buicovinei și Transilvaniei”, editat de colectivul care a organizat și conferința de față.

Programul a fost organizat astfel încât dezbaterile pe tema istoriei Unirii Basarabiei să fie intercalate de momente muzicale. Primul moment muzical a fost susținut de Mihail Ghiga la vioară și Oana Pascu la pian, care au interpretat Follia de Arcangelo Corelli. Al doilea moment muzical l-a avut ca interpret la vioară pe Constantin Mușat, care a cântat Lăutarul din suita Impresii din copilărie de George Enescu. La finalul conferinței au concertat Iulia Lupaș la flaut și Gabriela Streche la pian, care au interpretat Cantabile și Presto de George Enescu. Momentele muzicale au încântat publicul, care au aplaudat artiștii la scenă deschisă și au cerut reluarea ultimei piese, Presto.

Între secțiunile muzicale ale conferinței au fost o suită de intervenții despre Unirea Basarabiei. Istoricii Marius Diaconescu, Andrei Florin Sora și Bogdan Murgescu, împreună cu mai tinerii – istorici în devenire – studenți ai Facultății de Istorie: Oana Avram, Matei Breazu, Paul Chirica, Ruxandra Dima, Elena Lungoci, Andrei Oprea, Mădălina Oprea, Dragoș Sucioaia, Diana Tița și Marian Vișan au evocat momente esențiale și personalități marcante din istoria Unirii Basarabiei.

A fost dezbătut rolul jurnalistului Pantelimon Halippa, al boierului Vasile Stroescu, un adevărat Mecena al mișcării naționale românești, nu doar în Basarabia, dar și în Transilvania, al ardelenilor din jurul lui Onisifor Ghibu, fiind evocată și personalitatea lui Andrei Oțetea, care peste mulți ani a ajuns profesor la Universitatea din București, a fost prezentată „doamna” Unirii Basarabiei, Elena Alistar. Au fost prezentate mai multe momente importante din istoria Unirii, ca intrarea Armatei române în Basarabia, pretențiile Ucrainei asupra Basarabiei, situația politică a României, dar și decidenții Unirii Basarabiei.

La final a fost prezentat primul volum volum al colecției „Ziarele românești despre Unirea Basarabiei, Buicovinei și Transilvaniei”, intitulat „Promovarea idealului Unirii Basarabiei, Transilvaniei și Bucovinei 21 Martie – 15 Decembrie 1917”, editat de Marius Diaconescu și Andrei Florin Sora împreună cu cei zece studenți, Oana Avram, Matei Breazu, Paul Chirica, Ruxandra Dima, Elena Lungoci, Andrei Oprea, Mădălina Oprea, Dragoș Sucioaia, Diana Tița și Marian Vișan. Volumul a fost editat la Editura Ars Historica a Asociației Ars Historica.

La închiderea conferinței a fost intonat imnul tuturor românilor, Deșteaptă-te Române, pe acorduri de vioară (Mahial Ghiga) și pian (Oana Pascu), în entuziasmul tuturor participanților.

Conceptul conferinței, dezbateri despre istorie combinate cu muzică de cameră, a fost inedit, dar pe gustul publicului, format din studenți, profesori, arhiviști, cercetători etc., care au venit să sărbătorească împreună Centenarul Unirii Basarabiei.

 

Conferința poate fi vizionată online datorită partenerului media al conferinței, Revista Historia, pe YouTube: https://www.historia.ro/multimedia/video/100-de-ani-de-la-concertele-lui-george-enescu-in-chisinau

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *