contact@ars-historica.ro

Alegeri în Moldova: veste pentru cetățenii din diaspora

Guvernul Republicii Moldova a anunţat joi într-un comunicat suplimentarea numărului secţiilor de vot pentru alegerile din data de 24 februarie 2019, urmând să fie deschise în străinătate 125 de astfel de secţii, cu 25 mai multe faţă de anul 2016. De asemenea, pentru a evita epuizarea numărului de buletine de vot, pentru fiecare secţie din străinătate vor fi distribuite 5000 de buletine, şi nu 3000 cum a fost până în prezent.

O hotărâre în acest sens a fost aprobată vineri de guvernul de la Chişinău, în scopul creării condiţiilor necesare pentru exercitarea dreptului la vot de către cetăţenii din diaspora, se precizează în comunicat. Astfel, numărul secţiilor de vot va fi dublat în Ucraina, Belarus, Cehia, Marea Britanie şi Irlanda. În acelaşi timp, numărul secţiilor va creşte în SUA cu 70%, în Federaţia Rusă cu circa 40%, în Portugalia şi Spania cu 25%, în Franţa şi Italia cu câte 16%, iar în România cu 9 la sută. În plus faţă de majorarea numărului secţiilor de vot în regiunile dens populate de către diaspora, va fi extinsă şi aria de exercitare a dreptului la vot.

Sute de mii de cetăţeni din diaspora vor putea participa la vot

 

Pentru prima dată vor putea vota cetăţenii Republicii Moldova aflaţi în Croaţia, Georgia, Norvegia şi Emiratele Arabe Unite. Reprezentaţii diasporei vor putea acorda sprijin în desfăşurarea alegerilor prin implicarea directă în calitate de funcţionari electorali. Doritorii pot contacta ambasadele şi consulatele, precum şi Comisia Electorală Centrală pentru a deveni membri ai birourilor electorale ale secţiilor de votare. În urma modificărilor aprobate, circa 625 de mii de cetăţeni din diaspora vor putea participa la vot. Totodată, pentru alegerile din acest an, în secţiile de votare din străinătate va fi distribuit un număr fără de precedent de buletine de vot – 2,5 milioane de buletine.

Potrivit presei de peste Prut, la începutul lunii ianuarie peste 24.500 de cetăţeni ai Republicii Moldova, aflaţi peste hotare sau în Transnistria, se înregistraseră electronic la Comisia Electorală Centrală (CEC), intenţionând să voteze la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 şi la referendumul republican consultativ privind reducerea numărului de deputaţi în parlament ce va avea loc concomitent.

Sursa: dcnews.ro

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *