contact@ars-historica.ro

Alegerile parlamentare din Republica Moldova din perspectiva UE

Warsaw Institute a publicat o analiză pe marginea interviului acordat publicației Moldova.org de Maja Kocijanic, purtătorul de cuvînt al Serviciului European de Acțiune Externă, avînd ca temă viziunea UE asupra viitoarelor alegerile parlamentare din Republica Moldova.

Potrivit think tank-ului polonez, scrutinul electoral din februarie va reprezenta un test pentru stabilitatea procesului de integrare europeană. Victoria Partidului Socialiștilor din Republica Moldova ar însemna că societatea moldoveană susține apropierea de Rusia și nu dorește aderarea la UE.

Continuarea procesului de integrare europeană va fi posibilă numai dacă guvernul din Republica Moldova își va adapta legislația la standardele europene. AnalistulWarsaw Institute apreciază că, în caz contrar, încercările de simulare a reformei va duce la stagnarea relației UE-Moldova. Un scenariu de acest tip ar fi benefic pentru Federația Rusă, care va profita de disputa dintre Chișinău și UE pentru a-și extinde influența. Moscova va încerca să coopereze cu guvernul moldovean care, în absența unei susțineri sociale puternice și a lipsei de încredere a Bruxellesului privind schimbările din Republica Moldova, va începe dialogul cu Rusia.

Conform think tank-ului Warsaw Institute, Uniunea Europeană își poate construi capitalul social doar prin susținerea societății moldovene  și prin apărarea principiilor democratice. De aceea, purtătorul de cuvînt al Serviciului European de Acțiune Externă a făcut apel public la autoritățile din Republica Moldova pentru respectarea principiilor pluralismului în procesul electoral.

Sursa: http://www.evzmd.md/presa-externa/351-presa-internationala/83925-alegerile-parlamentare-din-republica-moldova-din-perspectiva-ue.html

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *