contact@ars-historica.ro

Ambasada României la Chișinău face precizări privind dosarele de redobândire a cetățeniei române

Ambasada României în R. Moldova a recepționat mai multe solicitări privind dosarele de redobândire a cetățeniei române și vine cu un șir de precizări, postate pe pagina de Facebook a instituției, scrie www.infoprut.ro, preluat de Romanian Global News.

– Misiunile diplomatice și Oficiile Consulare ale României doar preiau dosarele de cetățenie, pe care le trimit autorităților române competente spre soluționare, adică la Autoritatea Națională pentru Cetățenie (ANC);

– Cetățenii pot obține informații, doar în nume personal, privind stadiul soluționării propriului dosar de redobândire a cetățeniei române, accesând adresa de internet a ANC http://cetatenie.just.ro;
– Ambasada nu poate oferi informații mass-media sau altor petenți terți legate de alte persoane care au aplicat pentru servicii consulare la misiunile diplomatice ale României în virtutea Regulamentului Uniunii Europene nr. 679/2016 privind protecția datelor cu caracter personal.
Anterior, Ana Guțu, secretarul de stat al Departamentului pentru relaţia cu Republica Moldova de la București, spunea că procesul de redobândire a cetățeniei române de către cetățeni ai R. Moldova a fost blocat temporar din cauza „rețelelor criminale care s-au dezvoltat pe filiera redobândirii cetățeniei”. De aceeași părere este și deputatul liberal de la București, Matei Dobrovie, care susținea că Autoritatea Națională de Cetățenie este o instituție nefuncțională, care trebuie reformată din temelii, în prezent procedura de obținere a cetățeniei române fiind complet blocată.
În același timp, deputatul de la Chișinău, Iurie Reniță, a făcut un apel către Guvernul României și Autoritatea Națională pentru Cetățenie să identifice urgent soluții pentru cei peste 230 000 de basarabeni care așteaptă de ani de zile redobândirea cetățeniei române.

Sursa: https://rgnpress.ro

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *