contact@ars-historica.ro

Ambasadorul României Daniel Ioniță: Gazoductul Ungheni-Chișinău este gata în proporție de 99%

În pofida pandemiei de COVID-19 și a stării de urgență atât pe teritoriul Republicii Moldova, cât și pe teritoriul României, lucrările la gazoductul Ungheni-Chișinău au continuat. Astfel, lucrările de la gazoduct au fost finalizate în proporție d e 99%, iar acesta ar putea fi pe deplin funcțional către sfârșitul anului. Anunțul a fost făcut de către ambasadorul României la Chișinău Daniel Ioniță în cadrul emisiunii „In Profunzime” de la postul de televiziune PRO TV, notează IPN, preluat de Romanian Global News.
„Lucrurile au intrat într-o normalitate și aici aș vrea să le mulțumesc autorităților de la Chișinău pentru că au permis chiar pe timp de pandemie accesul în Republica Moldova a unor cetățeni români, dar și străini care lucrau la acel gazoduct, cetățeni care dispun de niște competențe tehnice esențiale pentru finalizarea la timp a construcției. Aici am beneficiat pe deplin de susținerea autorităților de la Chișinău și potrivit acestei susțineri lucrările au avansat semnificativ în pofida pandemiei”, a precizat Ambasadorul.
Gazoductul Ungheni-Chișinău a presupus construcția unei conducte de transport de gaze naturale în lungime de 120 km cu trei stații de predare a gazelor naturale, una în Ungheni și două în Chișinău, dar și dotarea centrului de dispecerat și dirijare de la Ghidighici.

Rețeaua de transport de gaze naturale pe ruta Ungheni-Chișinău reprezintă cea de-a doua etapă a proiectului de interconectare Iași-Ungheni-Chișinău. Prima etapă, construcția gazoductului Iași-Ungheni, a fost finalizată în iulie 2014.
Capacitatea de transport dinspre România spre Republica Moldova va fi de la 1,5 până la 2,2 miliarde de metri cubi pe an, așa cum s-a convenit cu autoritățile din Republica Moldova, de la 4 la 6 milioane metri cubi pe zi.

Sursa: https://rgnpress.ro

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *