contact@ars-historica.ro

Ambasadorul României la Kiev a vizitat regiunea Cernăuți

În data de 21 ianuarie 2020 Ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al României în Ucraina Cristian-Leon Țurcanu a întreprins o vizită de lucru în regiunea Cernăuți, transmite BucPress, preluat de Romanian Global News.

Primul local vizitat de Ambasadorul României în Cernăuți a fost școala de culturā generalā din localitatea Mahala, regiunea Cernăuți, unde aproape 400 de copii învață în limba română. În cadrul vizitei înalții oaspeți au discutat cu profesorii despre importanța limbii române pentru comunitate și pentru pāstrarea identitāții, precum și despre modul în care învāțământul în limba românā din Ucraina va fi afectat de noua legislație privind învățământul secundar.
Ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al României în Ucraina a avut o întrevedere cu șeful Administrației Regionale de Stat Cernauti, Serhii Osaciuk, și cu președintele Consiliului Regional Cernăuți, Ivan Muntean. La Administrația de stat Cernăuți au fost discutate modalitățile de aprofundarea și extindere a cooperării în regiunea de frontieră – inclusiv deschiderea a două noi puncte de trecere a frontierei, educația în limba română, precum și contribuția esențiala a etnicilor români la dezvoltarea socio-economică a regiunii Cernăuți.
A urmat întrevederea Ambasadorului României în Ucraina,cu liderul regional al partidului ”Slujitorul Poporului” în Cernăuți Vitalii Druganovskyi. În cadrul discuției Ambasadorul Cristian- Leon Țurcanu a atras atenția la chestiunile primordiale privind învățământul în limba maternă, drepturile etnicilor români din Ucraina, precum și la noile proiecte de cooperare transfrontalieră.
Diplomatul român a mai vizitat secția de radiologie a spitalului regional din Cernăuți, devenită recent operaționala după reabilitarea efectuată în cadrul unui proiect finanțat de România prin RoAid.
A avut loc o discuție deschisă și constructivă a Ambasadorului României în Ucraina cu Valerii Bojic, șeful grupului ”Bucovina” din Rada Supremă de la Kiev, cu privire la proiectele prioritare în regiunea Cernăuți, modalitățile de aprofundare a cooperării transfrontaliere, impactul legislației asupra învățământului în limba românā din Ucraina. Au loc întâlniri și cu membri ai mediului asociativ românesc din regiunea Cernăuți.

Sursa: https://rgnpress.ro

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *