contact@ars-historica.ro

Ambasadorul UE în R. Moldova, Peter Michalko – Mesaj de Ziua Mondială a Libertății Presei

Ambasadorul Uniunii Europene în R. Moldova, Peter Michalko, a adresat un mesaj public cu ocazia Zilei Mondiale a Libertății Presei, prin care a ținut să asigure că subiectul rămâne de interes ridicat pe Agenda de Asociere Uniunea Europeană – Republica Moldova.

Michalko a precizat că UE urmărește ca în R. Moldova să existe un mediu favorabil, predictibil și transparent pentru mass-media profesionistă și independentă.

„Este o cazie pentru a sublinia rolul determinant al presei în asigurarea dezvoltării democratice a unei țări, prin promovarea bunei guvernări, a transparenței și a responsabilității față de cetățean”, spune Michalko.

Ambasadorul a vorbit și despre „momentele grele din trecutul nu foarte îndepărtat al Europei”, atunci când, spune acesta, jumătate de continent nici nu avea presă independentă, aceasta fiind „înregimentată ideologic”, servind un rol propagandistic și nu de informare.

De asemenea, acesta spune că Ziua Mondială a Libertății Presei este și o ocazie pentru a marca memoria jurnaliștilor care și-au pierdut viața în zone de conflict sau în „exercitarea profesiei lor de gardieni ai democrației”.

„Privind în viitor, vreau să vă asigur că libertatea presei va rămâne un subiect de interes ridicat pe agenda noastră de Asociere Uniunea Europeană – R. Moldova. Urmărim să avem un mediu favorabil, pluralistic, predictibil și transparent pentru mass-media profesionistă și independentă. Cetățenii R. Moldova au dreptul să se bucure de libertate de opinie, informare corectă și non-partinică, diversitate și egalitate”, a mai adăugat ambasadorul.

În finalul mesajului, Michalko le-a dorit tuturor jurnaliștilor perseverență, încredere și curaj, spunând că „sănătatea unei societăți depinde de pluralismul de voci, precum și de profesionalismul jurnaliștilor în slujba informării corecte a cetățenilor”.

Sursa: https://deschide.md

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *