contact@ars-historica.ro

Aproape 2,5 mln de moldoveni au călătorit fără vize în UE, în ultimii șase ani

Republica Moldova marchează șase ani de la abolirea regimului de vize cu Uniunea Europeană. Începând cu 2014, numărul cetățenilor moldoveni care călătoresc fără vize este în continuă creștere. Poliția de Frontieră anunță că, aproape 2,5 mln de moldoveni au fost înregistrați, la ieșirea din țară, prin punctele de trecere, aflate la hotar cu România și Aeroportul Internațional Chișinău, în ultimii șase ani. Tinerii sunt în topul celor care aleg să plece în UE. Fostul prim-ministru al R.Moldova, Vlad Filat, declară că acum șase ani, Republica Moldova a ieșit din periferia URSS pentru a intra în periferia lumii euro-atlantice.”Sunt șase ani de când nu mai suntem cetățeni de mâna a doua”, susține Vlad Filat.

În cei șase ani de când cetățenii moldovenii pot călători fără vize în țările Uniunii Europene, punctul de trecere cel mai traversat a fost Leușeni – Albița. În jur de 850 de mii de moldoveni, deținători ai pașaportului biometric, au preferat să ajungă în Uniunea Europeană prin acest punct de trecere. Ceva mai puțin, peste 430 de mii de persoane au ales Aeroportul Internațional Chișinău.

Prin punctul de trecere a frontierei Cahul-Oancea, aproape 420 de mii de oameni au ajuns în UE, fără vize, urmat de Sculeni, cu 320 de mii de cetățeni. Pe la punctul de trecere Costești-Stânca, aproape 190 de mii de oameni au ales să plece din R.Moldova. Prin punctul de trecere a frontierei Giurgiulești-Galați avem în jur de 90 de mii de persoane. Cei mai puțini călători au fost înregistrați la punctul de trecere a frontierei, Ungheni – Iași, în jur de 30 de mii de persoane, și la Lipcani – Rădăuți Prut, aproape 20 de mii de moldoveni.

Tinerii, cu vârste cuprinse între 26 – 35 ani, sunt printre cei care își doresc să ajungă cel mai frecvent într-o țară a Uniunii Europene. Timp de șase ani de când este pus în aplicare regimul liberalizat de vize cu Uniunea Europeană, aproape 600 de mii de tineri au călătorit în UE, în baza pașaportului biometric. Un număr mare de treceri a fost înregistrat de moldovenii cu vârsta 46+ ani (533 055 traversări), urmați de cetățenii cu vârstele de 36 – 45 de ani (428 449 traversări).

Potrivit Poliției de Frontieră, de la an la an, crește numărul celor care vor să călătorească în baza pașaportului biometric.”Dacă în 2014, puțin peste 300 de mii de cetățeni au ales să călătorească fără vize, prin punctele de trecere, aflate la hotar cu România și Aeroportul Internațional Chișinău, atunci în 2015, în jur de 800 de mii de moldoveni au călătorit în UE, fără vize. În 2016 s-au înregistrat 1 239 284 traversări persoane, iar în 2017 un număr de 1 535 937 traversări. În anul 2018 a fost consemnat 1 917 560 traversări persoane, ca în 2019 să crească la 2 322 787 traversări persoane. De la începutul acestui an, au fost înregistrate 433 161 traversări”, anunță Poliția de Frontieră.

Potrivit Agenției Europene pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă (Frontex), refuzurile de intrare pentru cetăţenii moldoveni au fost în jur de 0,3%iar cazurile de ședere ilegală au reprezentat aproximativ 0,5% din totalul deplasărilor în UE.

Filat:”Șase ani de libertate și mai ales șase ani de când nu mai suntem cetățeni de mâna a doua”

Cu prilejul celor șase ani de la abolirea regimului de vize cu UE, fostul premier moldovean, Vlad Filat, a venit cu un mesaj pe Facebook. Filat susține că un rol important în procesul de liberalizare a vizelor l-a avut România și Franța.”Născută din ruinele unui imperiu, cu o istorie împărțită și o identitate nedefinită, Republica Moldova a ieșit din periferia URSS pentru a intra în periferia lumii euro-atlantice. Un rol important în procesul de liberalizare al vizelor, dar și în semnarea Acordului de Asociere, l-a jucat România, care împreună cu Franța au creat Grupul informal de sprijin pentru Acțiunea Europeană a Republicii Moldova. Acest Grup a fost cadrul perfect în care am putut explica, dar și cere sprijin pentru aspirațiile Republicii Moldova”.

”Astăzi, se împlinesc șase ani de la liberalizarea regimului de vize, șase ani de când cetățenii noștri pot călători liber în Uniunea Europeană, șase ani de libertate și mai ales șase ani de când nu mai suntem cetățeni de mâna a doua”, a scris Filat pe pagina sa de Facebook.

Amintim că, Republica Moldova a fost primul stat din Parteneriatul Estic care a obținut regimul liberalizat de vize. Cetățenii moldoveni, posesori ai pașaportului biometric, se pot afla în statele Schengen pentru o perioadă de până la 90 de zile, pe parcursul a 6 luni, dar nu mai mult de 180 de zile pe an. 

Sursa:https://www.rfi.ro

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *