contact@ars-historica.ro

Banca Mondială recomandă R. Moldova reducerea prezenței statului în economie

Banca Mondială prognozează o creștere economică globală modestă de 2,5% în anul 2020, în fața perspectivei unui potențial război comercial între Statele Unite și China, se arată în raportul său privind perspectivele economice globale Global Economic Prospects, publicat pe 8 ianuarie, scrie Mold-street.com.

Pentru Republica Moldova pentru 2020 este prognozată o creștere de 3,6%, la același nivel din anul trecut, iar în 2021 și 2022 – de 3,8%. Evoluțiile din economia țării noastre vor depinde în mare parte de situația economică din statele UE, Rusia și Turcia, principalii parteneri comerciali.

Privatizarea întreprinderilor de stat, o oportunitate de a crește productivitatea

Autorii studiului includ Moldova în rândul țărilor cu probleme majore în sistemul de educație și asigurarea cu cadre calificate a economiei.

Totodată, țara noastră este menționată şi la capitolul prezență majoră a statului în economie.

„Întreprinderile de stat tind să fie mai puțin eficiente decât cele din sectorul privat. În Europa de Est și Asia Centrală și, într-o oarecare măsură, în Rusia, prezența statului în economie rămâne mare, proprietatea de stat reprezentând peste 10% dintre firme…. În Ucraina, firmele cu prezența statului cel puțin parțială reprezintă aproximativ 20% din cifra de afaceri totală a firmelor și peste 25% din activele firmelor. Întreprinderile de stat au și o prezență mare în Moldova, reprezentând o treime din PIB. Prin urmare, restructurarea sau privatizarea întreprinderilor de stat reprezintă o oportunitate de a crește productivitatea la nivel economic în mai multe țări din regiune, dacă este însoțită de reglementări eficiente și îmbunătățiri ale managementului, guvernanței corporative și a mediului de afaceri”, se arată în raport.

Economia globală va creşte graţie economiilor emergente

Prognoza Băncii Mondiale arată că economia globală va crește cu 2,5% în acest an, doar puțin mai mult decât 2,4% cât este estimat pentru 2019. În iunie 2019, Banca a prevăzut o creștere de 2,6% pentru 2019 și 2,7% pentru 2020.

Potrivit instituției în 2019 s-a înregistrat cea mai slabă creștere de la criza financiară globală de acum un deceniu.

Chiar și cu o ușoară îmbunătățire înregistrată pentru acest an, Banca a spus că în 2020 creșterea economică continuă să fie vulnerabilă la incertitudinile legate de disputele comerciale și de tensiunile geopolitice.

Sursa: https://cotidianul.md

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *