contact@ars-historica.ro

BERD și UE sprijină IMM-urile din Moldova. Împrumut către ProCredit Bank pentru sporirea competivității

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) oferă, către ProCredit Bank, un împrumut de 15 milioane de euro pentru susținerea întreprinderilor micro, mici și mijlocii (IMM) din Moldova. Finanțarea are drept scop sporirea competivității și crearea a noi oportunități de export.

Datorită acestui pachet financiar întreprinderile pot investi în modernizarea echipamentelor și proceselor de producție la standardele UE în calitatea produselor, măsuri de sănătate și siguranță și conservarea mediului. Acest suport vine într-un moment destul de dificil pentru IMM-urile din Republica Moldova când accesul la finanțare este limitat. 

Suportul este parte a liniei de creditare EU4Business-BERD, pentru care BERD oferă finanțare pentru IMM-uri prin intermediul instituțiilor financiare partenere, în timp ce UE oferă fonduri suplimentare, pentru identificarea, verificarea și promovarea celor mai potrivite echipamente, precum și plăți de stimulare a IMM-urilor în urma finalizării cu succes a modernizărilor.

Odată ce vor fi asigurate standarte ridicate a produselor, companiile se vor orienta mai ușor spre export. De asemenea, va crește și competitivitatea pe piața locală.

Angela Sax, șefa reprezentanței BERD în Republica Moldova, a declarat: “Este una dintre prioritățile noastre în țară, să susținem afacerile cu finanțarea atât de necesară și ambiția lor de a-și exporta produsele.”

„Împreună cu partenerii noștri, lucrăm pentru a oferi noi oportunități întreprinderilor mici și pentru a construi o economie durabilă, verde și bine integrată în Moldova.”, a mai adăugat Angela Sax.

Peter Michalko, Ambasadorul UE în Moldova, a comentat: “Cu prilejul acestei linii de creditare noi, EU4Business – BERD, Uniunea Europeană își propune să îmbunătățească accesul la finanțare pentru IMM-urile din Moldova, precum și pentru a aborda provocările create de pandemia Covid-19. Sperăm că această asistență pentru antreprenori va aduce beneficii palpabile și va îmbunătăți viața tuturor cetățenilor Republicii Moldova. În spiritul Team Europe, instituțiile UE, statele membre ale UE și instituțiile financiare au mobilizat resurse considerabile pentru a furniza echipamente medicale necesare, pentru a îmbunătăți accesul IMM-urilor la finanțare și pentru a sprijini digitalizarea și ecologizarea economiei. Sprijinul Team Europe este oferit, de asemenea, pentru domenii cheie precum dezvoltarea locală, buna guvernare, drepturile omului, statul de drept și nediscriminarea.”

Olga Bulat, Președintele Comitetului de Conducere al ProCredit Bank, a spus: „Noua finanțare va sprijini întreprinderile care se concentrează pe tehnologia modernă și va oferi posibilitatea de a beneficia de condiții financiare favorabile și de asistență tehnică gratuită. Suntem bucuroși să putem sprijini clienții noștri și să menținem, și să dezvoltăm parteneriatele pe termen lung, mai ales în aceste condiții dificile.”

BERD este unul dintre cei mai mari investitori instituționali din Moldova. Până în prezent, a investit aproximativ 1,42 miliarde de euro în peste 140 de proiecte din țară.

Sursa: https://bani.md

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *