contact@ars-historica.ro

(Sondaj BOP) Câți dintre cetățenii RM ar vrea integrarea în Uniunea Europeană

În eventualitatea unui referendum privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, 59.3% ar vota pentru și 25.1% ar vota împotrivă. Cel puțin asta arată datele ultimului sondaj Barometrul Opiniei Publice, realizat de compania iData, la comanda Institutului pentru Politici Publice.

La general, cetățenii percep relațiile actuale ale Republicii Moldova cu alte state drept bune sau foarte bune. Ponderea celor care consideră că relațiile RM cu unul din state sunt rele sau foarte rele este de 12- 20%. Circa 70% din cetățeni consideră relațiile cu Federația Rusă, România și țările Uniunii Europene drept bune sau foarte bune. În privința Ucrainei și a Statelor Unite, acest procent este de circa 60% și mai puțin.

Potrivit sondajului, nivelul de încredere al cetățenilor RM în liderii unor state denotă o încredere mare în Vladimir Putin, președintele Federației Ruse – circa 57% au o încredere mare sau foarte mare. El e urmat de Angela Merkel – cu aproape 50%, pe locul trei e președintele României – Klaus Iohannis cu 42% și pe patru – președintele Ucrainei – Vladimir Zelensky cu 41%. Cel mai înalt nivel de neîncredere este în Donald Trump, președintele SUA – peste 45%, iar despre Emmanuel Macron, președintele Franței, mai mulți cetățeni nu cunosc și nu au o opinie despre el.

Sondajul a fost efectuat în perioada 7- 23 decembrie, pe un eșantion de 1187 de persoane. Marja de eroare fiind de +/- 2,84%.

Sursa: https://unimedia.info

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *