contact@ars-historica.ro

O universitate din România susține parcursul european al Republicii Moldova și face apel la respectarea principiilor democratice

În contextul evenimentelor politice tensionate de la Chișinău, conducerea Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA) își exprimă susținerea pentru parcursul european al Republicii Moldova și face apel la dialog, responsabilitate și respectarea principiilor democratice.

 

„În calitate de școală de guvernare, atașată valorilor democrației și statului de drept, SNSPA consideră că orice criză politică își are rezolvarea într-un dialog paşnic, în respectarea Constituției și a mandatului acordat de cetățeni prin vot. Atât instituțiile statului, cât și principalii actori din Republica Moldova (politicieni, diplomaţi, înalți funcţionari publici – mulţi dintre ei absolvenţi ai SNSPA) trebuie să dea dovadă de maturitate democratică și să pună interesele cetățenilor și stabilitatea țării pe primul plan”, se arată într-un comunicat.

Menționăm că în ultimele zile, tot mai multe instituții de stat din Republica Moldova, cât și din extern, și-au arătat sprijinul pentru noua guvernare.

Totodată, Comisia Internațională a Juriștilor anunță că salută decizia secretarului seneral al Consiliului Europei de a apela la Comisia de la Veneția cu rugămitea de publica urgent opinia referitor la criza constituțonală din Moldova.

Și Consiliul Uniunii Avocaților și-a exprimat „îngrijorarea față de hotărârile adoptate de către autoritatea de jurisdicție constituțională, deoarece în calitate de garant al supremației Constituției, nu a asigurat realizarea principiului separării și buna funcționare a puterilor în stat, dând dovadă de lipsă de independență în procesul de luare a deciziilor”.

UE, SUA și Federația Rusă au declarat că recunosc Parlamentul și Guvernul de la Chișinău.

Cu o declarația comună a venit Franța, Germania, Marea Britanie, Polonia și Suedia care afirmă că susțin Parlamentul Republicii Moldova, ca reprezentant al poporului moldovean, și ca cel mai bun loc pentru a discuta toate problemele politice, inclusiv cele controversate.

Departamentul de Stat al SUA a declarat că recunoaște legitimitatea Parlamentului și a noului Guvern.

Secretarul general al Consiliului Europei se arată „extrem de îngrijorat de ultimele evoluții din Republica Moldova” și spune că va cere „avizul urgent al Comisiei de la Veneția cu privire la ultimele decizii, inclusiv cu privire la condițiile de dizolvare a Parlamentului Republicii”.

Președintele Partidului Popular European, Joseph Daul, a scris că PD „trebuie să asigure imediat și pașnic transferul puterii către Parlament și Guvern”.

Și purtătorul de cuvânt al NATO a declarat că NATO urmărește cu îngrijorare criza politică din Republica Moldova.

Consiliului local al Primăriei din comuna Pepeni, Primăria satului Puhoi, Federația Fermierilor din Moldova, Asociația Obștească a Persoanelor cu Dizabilități „Egalitate”, Școala Profesională din Leova, Consilierii din orașul Sîngera și Federația de combat sambo a Republicii Moldova s-au declarat că recunosc Parlamentul Republicii Moldova legal format și susțin Guvernul Sandu.

Primarii din republică și președinții de raioane s-au împărțit în două tabere, fiecare susținând unul din cele două Guverne de la Chișinău. Mai multe declarații au fost semnate de aceștia și făcute publice.

Primarii din Tîrșiței, Mereni, Sărătenii Vechi, Peticeni au venit cu declarații de susținere a Guvernului Sandu. Administrația orașului Taraclia a declarat că se va supune noului Guvern condus de Maia Sandu.

Irina Vlah, bașcanul UTA Găgăuziei a scris că „susține pe deplin” eforturile lui Igor Dodon și a majorității parlamentare nou formate.

Mai menționăm că peste o sută de profesori de la Universitatea Tehnică din capitală au semnat în susținerea Guvernului condus de Maia Sandu. Dânșii fac apel către întreaga societate, persoane de bună-credință, să se implice și să sprijine guvernul proeuropean Maia Sandu: „capabil să scoată statul din captivitatea unui singur partid, a unui singur om, să dezoligarhizeze toate structurile statului și să organizeze în timp rezonabil alegeri parlamentare libere și corecte conform sistemului proporțional recomandat de înalta Comisie de la Veneția.”

Pe de altă parte, președinții și primarii din raioanele Nisporeni, Orhei, Briceni, Dubăsari, Dondușeni, Edineț, Glodeni, Ocnița, Rîșcani, Criuleni, Căușeni, Leova, Șoldănești și Ungheni, au anunțat că susțin Guvernul Filip.

Sursa: https://unimedia.info/

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *