contact@ars-historica.ro

Bogdan Aurescu a discutat cu omologul său ucrainean despre drepturile minorităţilor şi cooperarea în contextul pandemiei

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut, joi, o convorbire telefonică cu omologul ucrainean, Dmytro Kuleba, ocazie cu care cei doi oficiali au abordat situaţia minorităţilor naţionale din ţara vecină, dar şi colaborarea în contextul pandemiei COVID-19 potrivit Agerpres. Discuţia vine în continuarea unei alte convorbiri pe care aceştia au avut-o pe 25 martie, precizează Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Miniştrii au vorbit, joi, despre dreptul la educaţie în limba maternă al persoanelor aparţinând minorităţii române din Ucraina, dar au abordat şi alte teme de interes legate de protejarea drepturilor persoanelor aparţinând acestei minorităţi.

În acest context, cei doi demnitari au convenit reluarea, în perioada imediat următoare, a lucrărilor Comisiei interguvernamentale mixte româno-ucraineană privind protecţia persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale.

Totodată, Bogdan Aurescu şi Dmytro Kuleba au discutat despre vizita în România a ministrului de Externe ucrainean, care urmează să fie organizată în viitorul apropiat, anunţă MAE.

În cadrul discuţiei, Aurescu a menţionat că autorităţile române pregătesc un sprijin medical “concret” pentru Ucraina în gestionarea efectelor pandemiei, omologul ucrainean exprimând o apreciere deosebită pentru această intenţie.

Cei doi miniştri de Externe au abordat şi ultimele evoluţii legate de pandemie, inclusiv din perspectiva facilitării tranzitului pe teritoriul României în vederea repatrierii cetăţenilor ucraineni (peste 600 de cetăţeni ucraineni tranzitând în siguranţă România de la începutul crizei). Cu acest prilej, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat importanţa solidarităţii internaţionale şi a exprimat disponibilitatea părţii române de a acorda în continuare sprijin cetăţenilor ucraineni, precizează MAE.

Dmytro Kuleba a mulţumit României pentru colaborarea eficientă în asigurarea tranzitului cetăţenilor ucraineni, care se repatriază în contextul pandemiei cu noul coronavirus, precum şi pentru susţinerea constantă a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei şi a eforturilor sale de integrare europeană şi euro-atlantică.

Potrivit MAE, în cadrul discuţiilor au fost abordate şi alte aspecte de interes comun la nivel regional.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *