contact@ars-historica.ro

Calitatea alegerilor parlamentare din R.Moldova, discutată în Legislativul European

Scrutinul parlamentar din Republica Moldova a fost subiect de discuție ieri în Parlamentul European, la Comisia pentru afaceri externe, cu prilejul examinării raportului misiunii de observare a alegerilor.

Deși europarlamentarii au spus că alegerile au fost competitive, totuși ei au atras atenția că numărul alegătorilor a fost mult mai mic decât la scrutinele anterioare, ceea ce ar fi un semnal al scăderii încrederii în instituțiile statului.

Șefa Delegației Parlamentului European care a urmărit procesul electoral, Rebecca Harms, a amintit despre obstrucționarea dreptului la vot în diasporă și despre transportul organizat al alegătorilor din regiunea transnistreană.

”În primul rând, prezența la vot a alegătorilor, a fost mai puțin de jumătate, mult mai scăzută decât la parlamentarele din 2014 și la turul doi al alegerilor prezidențiale din 2016. Ar putea fi un semnal al scăderii încrederii în instituțiile de stat, în special după frauda bancară din 2014, invalidarea alegerilor pentru Primăria Chișinău, legături apropiate dintre politicieni și oligarhi(…)Au existat acuzații de presiune asupra angajaților public și utilizarea resurselor administrative. Procedura de vot a fost confuză un pic și cred că acest lucru a fost intenționat. (…)Am fost șocați de autobuzele care transportau locuitorii din Transnistria către secțiile de votare și au existat afirmații credibile că cel puțin câțiva primiseră bani, a menționat Rebecca Harms.

Europarlamentarul român, Andi Cristea, consideră, pe de altă parte, că modul în care s-au desfășurat alegerile în R. Moldova au infirmat critica la adresa sistemului electoral mixt. El a declarat că lucrurile trebuie îmbunătățite și a felicitat Guvernul de la Chișinău „pentru modul corect în care s-au desfășurat alegerile”.

Amintim că potrivit rezoluției adoptate de PE în noiembrie 2018, orice decizie în legătură cu asistența macro-financiară destinată Republicii Moldova, trebuie să fie luată după alegerile parlamentare, cu condiția ca acestea să se desfășoare cu respectarea normelor internaționale.

Sursa: https://radiochisinau.md/parlamentul-european—83398.html

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *