contact@ars-historica.ro

Care va fi direcția Ucrainei cu Volodimir Zelenski președinte

Nici relația Kievului cu Moscova și nici cea dintre Ucraina și România nu vor suferi modificări substanțiale odată cu alegerea lui Volodimir Zelenski în fruntea țării. O spune la RFI analistul Marin Gherman, coordonatorul portalului BucPress. Cea mai mare speranță a ucrainienilor când vine vorba de noul președinte se leagă de încheierea războiului în estul separatist, adaugă expertul dar Kremlinul rămâne deocamdată prudent deși a transmis că are „o şansă” de a-şi îmbunătăţi relaţiile cu Kievul, după alegerea noului preşedinte ucrainean.

“Care va fi relația cu România? Nu cred că vom observa evoluții ieșite din comun…A existat o simpatie informală a comunității românești față de Volodimir Zelenski, mai ales după ce doar stafful lui Zelenski a reacționat la unele solicitări ale comunității românești din Ucraina privind viitorul drepturilor romanilor din această țară…A spus că nu dă nici o garanție dar vor fi discutate multe probleme ale românilor în cadrul unor inițiative legislative ale viitorului președinte de aici a apărut o mică speranță că această deschidere spre dialog…românii s-au agățat de această speranță și rezultatele arată că în mare parte circumscripțiile electorale unde majoritari sunt românii, satele românești l-au votat peste 80% pe Volodimir Zelenski “, a explicat Marin Gherman.

Potrivit Comisiei Electorale Centrale din Ucraina, în urma procesării a peste 90% din procese-verbale, pentru Zelenski au votat peste 73% dintre alegători. Contracandidatul său, Petro Poroșenko, a obținut 24,5%.

Sursa: https://m.rfi.ro

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *