contact@ars-historica.ro

Ce fel de politică externă poate avea Republica Moldova în continuare

Este o întrebare care frământă multă lume, mai ales după ce în ultimii ani relaţiile RM cu mai mulţi actori politici internaţionali importanţi s-au deteriorat simţitor. De aceea, în rândurile de mai jos voi încerca să „desenez” diferite posibile evoluţii ale situaţiei în continuare, pornind de la realităţile politice ce s-au creat după recentele alegeri parlamentare.

Relaţiile cu Uniunea Europeană. Acestea s-ar fi putut îmbunătăţi, dacă la guvernare ar fi ajuns, într-o formă sau alta, actuala opoziţie pro-europeană, reprezentată în Parlament de blocul ACUM. PAS şi PDA, componentele blocului ACUM, sunt membre ale celei mai mari familii politice europene – Partidul Popular European şi aceasta s-ar fi expus şi asupra relaţiilor moldo-comunitare dacă aceste două formaţiuni ar fi acces la putere. La această etapă este aproape sigur că, într-o formă sau alta, PDM va rămânea la guvernare. Dat fiind istoricul relaţiilor PDM cu factorii de decizie europeni, putem deduce că relaţiile moldo-comunitare, chiar dacă uşor se vor „încălzi”, oricum vor rămânea încordate, fiind marcate de suspiciunea cu care Bruxelles-ul şi Strasbourg-ul vor continua să trateze PDM. Cel mai probabil, relaţia va fi una tehnică, bazată pe principiul: Voi vă respectaţi angajamentele ce reies din implementarea Acordului de Asociere RM-UE, noi vă oferim ceea ce se cuvine, dar fără mare prietenie. Posibile schimbări în relaţia moldo-comunitară pot interveni numai dacă structurile decizionale ale UE vor suferi schimbări radicale (ca şi componenţă) după alegerile în Parlamentul European din luna mai. Însă, acest lucru e prea puţin probabil.

Relaţiile cu Rusia. S-ar putea îmbunătăţi doar în contul participării la guvernare a PSRM. Totodată, ele vor continua să rămână destul de încordate, dacă şi PDM se va regăsi, într-o formă sau alta, la guvernare. Mai mult ca atât, dacă se va decide să guverneze împreună cu PDM, PSRM va trebui să-i convingă pe factorii decizionali de la Moscova că acesta a fost răul cel mai mic pe care a trebuit să-l accepte. Chiar dacă îi va reuşi acest lucru şi relaţiile moldo-ruse se vor îmbunătăţi, este prea puţin probabil că se va schimba atitudinea Moscovei faţă de factorii decizionali exponenţi ai PDM. Aceasta pentru că respectivul partid a promovat o politică destul de ostilă în raport cu Rusia în ultimii ani, inclusiv la nivel internaţional, iar Kremlinul nu trece uşor peste astfel de lucruri.

Relaţia cu SUA. Cel mai probabil, va rămânea ca şi acum, adică nici bună, nici rea. SUA are interese majore în această zonă a Europei şi acceptă orice parteneriat ce corespunde intereselor sale. Totodată, nici măcar partenerilor săi SUA nu le iartă derapajele de la principiile şi valorile pe care le promovează. După cum în prezent actuala guvernare parcă în general e tolerată de SUA, dar criticată în caz de derapaje, cel mai probabil, aşa va fi şi în continuare.

Relaţia cu România. Dacă la putere, într-o formă sau alta, se va menţine PDM, iar în România la putere va rămânea PSD, cel mai probabil, aparenţa bunei relaţii dintre Chişinău şi Bucureşti se va păstra. În cazul în care situaţia politică din RM sau din România se va schimba, ar putea suferi modificări şi relaţia dintre cele două state.

Relaţia cu Ucraina. Dacă după alegerile prezidenţiale din ţara vecină, la putere va rămânea Petro Poroşenko, iar la Chişinău cel mai mare pol de putere va fi concentrat în jurul lui Vlad Plahotniuc, pornind de la relaţia personală bună a celor doi politicieni, şi relaţiile moldo-ucrainene vor fi aparent bune. Dacă puterea în Ucraina se va schimba, relaţia dintre cele două ţări va depinde de cine concret va exercita puterea la Chişinău.

Privită din această perspectivă, situaţia ce ţine de politica externă a Republicii Moldova nu arată tocmai bine. Şi cel mai important e că nu prea există premise pentru schimbarea ei.

Sursa: http://tribuna.md

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *