contact@ars-historica.ro

Ce trebuie să cunoască cetățenii români din R. Moldova ca să voteze la europarlamentarele din 26 mai

Pentru a-și exercita dreptul la vot, în cadrul alegerilor pentru Parlamentul European, cetățenii români trebuie să dețină un act de identitate românesc valabil. În acest context, cetățenii români sunt îndemnați să verifice din timp valabilitatea actelor și să facă demersurile necesare pentru înlocuirea sau reînnoirea acestora. În ziua scrutinului, 26 mai, Secția consulară a Ambasadei României la Chișinău, precum și consulatele României de la Bălți și Cahul nu vor elibera acte de identitate. Despre aceasta a anunțat ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, vineri, 10 mai, într-o conferință de presă, transmite IPN.

Daniel Ioniță a menționat că, în comparație cu alegerile anterioare pentru Parlamentul European, când în străinătate au fost organizate 190 de secții, pentru acest scrutin este organizat un număr record de secții – 441. Adresele secțiilor de votare din străinătate pot fi accesate pe o hartă interactivă. Din numărul total de secții, 36 sunt deschise în Republica Moldova. Votarea începe la ora 07.00 (ora locală) și se desfășoară până la ora 21.00 (ora locală).

Ambasadorul a mai spus că în cadrul acestui scrutin cetățenii români care sunt înscriși în listele electorale ale altor state membre UE pot să-și exercite dreptul de vot pentru alegerea reprezentanților României în Parlamentul European numai după ce  dau o declarație pe proprie răspundere că nu și-au exercitat dreptul de vot la același scrutin pentru membrii în Parlamentul European din statul membru UE în ale cărui liste electorale este înscris.

Potrivit ambasadorului, actele în baza cărora se poate vota în străinătate sunt pașaportul diplomatic, pașaportul diplomatic electronic, pașaportul de serviciu, pașaportul de serviciu electronic, pașaportul simplu sau pașaportul simplu electronic. De asemenea, se poate vota în baza pașaportului simplu temporar, în baza cărții de identitate sau a cărții de identitate provizorie, a cărții electronice de identitate sau a buletinului de identitate. Nu se poate vota pe baza titlului de călătorie. Votanții sunt îndemnați să se asigure dețin un act de identitate românesc valabil în ziua votării.

La vot pot participa cetățenii români cu domiciliul sau reședința în străinătate și care au vârsta de 18 ani împliniți până în ziua alegerilor inclusiv. Pot vota cetățenii români care în ziua alegerilor se află în străinătate indiferent de motivul prezenței acestora pe teritoriul străin – domiciliați, rezidenți sau turiști. La fel, pot vota, cetățenii cu drept de vot din alte state membre ale Uniunii Europene care s-au înscris în listele speciale pentru a vota membrii din România în Parlamentul European

Reprezentanții României în PE sunt aleși prin vot universal, egal, direct, secret și liber exprimat. În prezent, România este reprezentată în Parlamentul European de 32 de parlamentari. Mandatul în Parlamentul European este de cinci ani.

În perioada 23-26 mai 2019, cetățenii din statele membre UE vor alege, prin vot direct, noul Parlament European. Alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European se vor desfășura duminică, 26 mai. Aceasta este a patra oară, de la aderarea României la Uniunea Europeană, când sunt organizate în România alegeri pentru Parlamentul European. Scrutinele anterioare au avut loc în noiembrie 2007, iunie 2009 și mai 2014.

Sursa: https://deschide.md

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *