contact@ars-historica.ro

Chișinău, 24 Mai 2018: lansarea primelor două volume din „Ziarele românești despre Unirea Basarabiei, Bucovinei și Transilvaniei”

La invitația istoricului Ion Negrei a fost organizată o lansare a primelor două volume din colecția „Ziarele românești despre Unirea Basarabiei, Bucovinei și Transilvaniei”. Evenimentul cultural a avut loc la Biblioteca „Onisifor Ghibu” din Chișinău în 24 Mai 2018, în prezența unui numeros public, format din istorici, profesori și elevi: Ion Negrei, Ion Șișcanu, Dinu Poștarenco, Anatol Petrenco, Vitalie Răileanu, Vlad Mischevca, Maria Danilov, Octavian Munteanu, Alecu Reniță, Ana Grițco, Pavel Munteanu, Vasile Malanețchi, Andrei Cușco, Sergiu Musteață, Silvia Grossu și alții.

Manifestarea a fost deschisă de gazdă, dr. Vitalie Răileanu, directorul Bibliotecii Publice zOnisifor Ghibu”, împreună cu istoricul Ion Negrei, cercetător științific la Institutul de Istorie al Academiei Republicii Moldova din Chișinău.

Marius Diaconescu a susținut prelegerea „Rolul presei din Chișinău în promovarea unirii Basarabiei cu România”. Comunicarea a pus accentul pe ziarele românești apărute în Chișinău în 1917-1918: Cuvânt moldovenesc, Ardealul / România Nouă, Soldatul moldovan, Luminătoriul, Școala moldovenească și pe mesajul românesc promovat în articolele publicate de Pantelimon Halippa, Onisifor Ghibu, Vasile Harea, Mihail Minciună și alții. A fost subliniat rolul studenților români basarabeni în promovarea idealului național: Vasile Harea, Vlad Cazacliu, Vlad Bogos și alții. În final, a fost prezentat proiectul editorial.

Surpriza manifestării culturale a fost oferită de un grup de elevi de la Liceul Teoretic „Principesa Natalia Dadiani” din Chișinău, care au susținut un recital de poezie și muzică, o adevărată manifestare de românism.

Au urmat apoi intervenții, întrebări și sugestii din partea participanților, majoritatea dintre ei fiind istorici care cunosc foarte bine istoria Unirii Basarabiei și au utilizat deja o parte a presei în cercetările lor. Toți participanții au subliniat importanța acestei colecții de presă românească pentru cercetarea istoriei Unirii din 1918, pentru înțelegerea mentalităților epocii și pentru cunoașterea resorturilor intelectuale care au determinat împlinirea idealului național. Aprecierile istoricilor din Chișinău au fost unanime.

Posturi de televiziune și de radio au filmat și au luat interviuri, care au fost difuzate pe post în aceeași seară și în ziua următoare.

Echipa editorială a fost invitată să lanseze și următoarele volume la Chișinău, în toamna acestui an.

Lansarea celor două volume a fost un real prilej de manifestare a sentimentelor românești ale tuturor participanților.

Cu ocazia acestei vizite în Chișinău, în 23 Mai 2018 Marius Diaconescu a fost invitat, alături de istoricul Ion Negrei, la emisiunea „Rostul zilei” moderată de Doamna Maria Bulat Saharneanu la postul de televiziune 10 TV din Chișinău, cunoscut în România sub numele Unirea TV. Au fost prezentate primele două volume din colecția „Ziarele românești despre Unirea Basarabiei, Bucovinei și Transilvaniei” și s-a discutat despre rolul presei românești din Chișinău în realizarea Unirii Basarabiei. Emisiunea poate fi urmărită aici: https://www.facebook.com/10tv.md/videos/2115002858789244/?hc_location=ufi

Cei doi istorici, Marius Diaconescu și Ion Negrei, au fost în seara zilei de 24 Mai 2018 invitații emisiunii „Punctul pe Azi” moderată de Vasile Munteanu la TVR Moldova, unde au fost prezentate cele două volume și s-a discutat despre perspectiva Unirii Basarabiei cu România. Detalii aici:

http://tvrmoldova.md/actualitate/istorici-mai-devreme-sau-mai-tarziu-reunirea-cu-romania-va-fi-infaptuita/

https://www.facebook.com/vasile.munteanu/videos/10211761873344117/?id=100018275312604&lst=100018275312604%3A100018275312604%3A1530696323

 

Marius Diaconescu

 

Tags: , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *