contact@ars-historica.ro

Chișinăul are variantă la gazul rusesc. Gazoductul Iași – Ungheni – Chișinău a fost finalizat!

Premierul României, Ludovic Orban, a anunțat despre finalizarea gazoductului Iași – Ungheni – Chișinău, iar odată cu finalizarea acestei investiţii există posibilitatea furnizării gazelor naturale care provin din România în Republica Moldova, transmite Romanian Global News.
„Am o veste bună, chiar dacă nu s-a făcut o inaugurare a unei investiții extrem de importante pentru România, această investiție este gata. Este vorba de gazoductul Ungheni-Chișinău, investiție realizată de Transgaz, care odată cu finalizarea ei dă posibilitatea furnizării gazului natural în Republica Moldova. Oferim astfel, o alternativă locuitorilor din Republica Moldova la gazul rusesc. Este o investiție extrem de importantă, o investiție care arată determinarea României în a fi alături de cetățenii Republicii Moldova și de basarabeni”, este anunțul făcut de premierul român.

Deputatul Iurie Reniță, fostul Ambasador al R. Moldova la București în perioada anilor 2010 – 2015, susține că un asemenea eveniment este „un prilej de bucurie și de satisfacție sufletească”, rememorând cum a demarat acest proiect ce putea fi gata „în doi-trei ani”, dacă era voință politică mai multă la Chișinău.

„În calitatea mea de Ambasador la București (2010-2015), care am fost la originea promovării și implementării acestui obiectiv strategic pentru relația dintre cele două maluri ale Prutului, confirm cu toată responsabilitatea și în cunoștință de cauză că gazoductul putea fi instalat în 2-3 ani, dacă la Chișinău ar fi existat o clasa politică responsabilă și națională. Cel mai mare impediment în realizarea acestui obiectiv, cu adevărat strategic, au fost factorii politici și guvernamentali care nu-și puteau imagina că gazul ar putea veni din România sau din alte țări ale UE decât din Rusia. În cele peste 250 de întrevederi și discuții de convingere cu factorii decizionali de la București pe subiectul gazoductului eram întrebat direct dacă „cei de la Chișinău” chiar își doresc acest gazoduct, cunoscându-se foarte bine care e atitudinea lor adevărată. Nu puteam să ascund situația adevărată de la Chișinău și reticența lor acerbă, dar m-am străduit să-i conving că e vorba, în primul rând, de un interes național comun, de aceea trebuie să avansăm cu implementarea lui, indiferent de abordările profitorilor politici de la noi”, susține Iurie Reniță.
„Să consemnăm evenimentul de finisare a gazoductului și să-l valorificăm plenar, spre tristețea și regretul lui Dodon și găștii lui antinaționale și spre bucuria sinceră a celor care, cu adevărat, se consideră români și proeuropeni. Mulțumim, frați români!”, a încheiat legislatorul Reniță.
Menționăm că gazoductul care leagă România de R. Moldova este format din două părți distincte, ambele construite de „Transgaz”: conducta Iași – Ungheni care subtraversează râul Prut și a fost terminată în 2014 și conducta Ungheni – Chișinău, finalizarea căreia a fost anunțată de către premierul de la București pe 7 august 2020.

Lungimea totală a conductei este de 120 de kilometri, iar capacitatea de transport anuală este de circa 1,5 miliarde metri cubi de gaze naturale.
Costurile pentru acest obiectiv s-au ridicat la 76 de milioane de euro.

Sursa: https://rgnpress.ro

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *