contact@ars-historica.ro

Cinci ţări europene susţin Parlamentul Republicii Moldova

Marea Britanie, Franța, Germania, Polonia și Suedia au emis o declarație comună cu privire la recunoașterea și sprijinirea noului Parlament și Guvern de la Chișinău, se arată într-un comunicat publicat pe site-ul gov.uk, ce aparține Guvernului de la Londra
„Franța, Germania, Regatul Unit, Polonia și Suedia au remarcat cu atenție deosebită evoluțiile recente din Republica Moldova. În urma alegerilor parlamentare, o majoritate parlamentară aleasă în mod democratic a luat decizii importante, inclusiv formarea unui Guvern”, se afirmă în comunicat.
„În actuala criză constituțională, vedem și susținem Parlamentul Republicii Moldova, ca reprezentant al poporului moldovean, și ca cel mai bun loc pentru a discuta toate problemele politice, inclusiv cele controversate”, se precizează în declarația comună.
„Solicităm calm și reținere. Toate părțile poartă răspunderea pentru soluționarea acestei crize constituționale prin mijloace pașnice”, adaugă statele semnatare ale declarației.
Vineri, Curtea Constituțională a Republicii Moldova a emis o decizie conform căreia președintele Igor Dodon era obligat să dizolve Parlamentul în data de 8 iunie, deoarece a depășit termenul de 90 de zile de la alegeri pentru formarea unui Guvern. Sâmbătă, Igor Dodon a decis să nu dizolve Parlamentul. A fost aleasă șefa Parlamentului, Zinaida Greceanîi, Maia Sandu a fost numită în funcția de prim-ministru și noii membrii ai Guvernului au depus jurământul de învestire. Ulterior, Curtea Constituțională a declarat neconstituțională toată activitatea Parlamentară efectuată sâmbătă.
Duminică, CCM a decis suspendarea din funcție a președintelui Igor Dodon și numirea prim-ministrului Pavel Filip în funcția de președinte interimar al Republicii Moldova, acesta dizolvând ulterior Parlamentul. De asemenea, Pavel Filip a semnat decretul de organizare a alegerilor anticipate în data de 6 septembrie.

Sursa: https://www.cotidianul.ro

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *