contact@ars-historica.ro

Cine dorește tensionarea relațiilor dintre România și Ucraina? Despre protestul naționaliștilor ucrainieni împotriva României la Cernăuți

În 25 Aprilie 2018 a avut loc un miting al unui grup de naționaliști ucrainieni în fața Consulatului General al României la Cernăuți. Potrivit agenției de știri din Cernăuți, BucPress, câțiva tineri, majoritatea studenți, conduși de Serghii Kacimarski și alți naționaliști ucrainieni, au organizat un protest împotriva acordării cetățeniei române locuitorilor de etnie românească din regiunea Cernăuți și împotriva organizării de acțiuni culturale dedicate Centenarului Unirii Bucovinei cu România, pe care le consideră elemente ale pretențiilor teritoriale față de Ucraina.

Serghii Kacimarski reprezintă formațiunea politică naționalistă Frații Ucrainei (Pobratimi Ukraini). El a declarat că România manifestă un interes teritorial față de nordul Bucovinei prin acordarea cetățeniei românilor din regiune, ceea ce poate determina un război, la fel ca în Donbas și Crimeea. La fel este interpretată de acest lider local naționalist și evocarea unirii Bucovinei cu România în 1918 cu ocazia unor activități culturale ale organizațiilor românești, cu sprijinul consulatului României. Chiar a solicitat public serviciilor speciale ucrainiene să intervină împotriva acestor acțiuni de promovare a imaginii României, pe care le consideră acțiuni separatiste.

Protestul a strâns abia 30-35 de persoane, păzite de un număr mult mai mare de polițiști. Cei mai mulți participanți sunt studenți, care au scandat în fața Consulatului României „Slavă Ucrainei”, „Slavă Eroilor” și „Moarte dușmanilor”. Întrebat de jurnaliști despre numărul mic de participanți la protest, Kacimarski a spus că el poate mobiliza chiar și 200-300 de protestatari.

Evenimentul a beneficiat de atenția presei, atât din Cernăuți, cât și din Kiev, fiind cunoscuți unii jurnaliști prezenți pentru atitudinea lor naționalistă ucraineană.

*

Mă întreb cine este oare în spatele acestei acțiuni naționaliste a ucrainienilor? Într-adevăr, în contextul războiului din Donbas, a pierderii peninsulei Crimeea și a desprinderii de sub tutela rusească, de câțiva ani naționalismul ucrainean cunoaște un reviriment care duce adesea spre manifestări extremiste. În această euforie a naționaliștilor ucrainieni, adesea au ajuns victime românii din Ucraina, asupra cărora se exercită o presiune sistematică.

România nu a ridicat niciodată pretenții teritoriale față de Ucraina, cu care a încheiat un Tratat în 1997. Așa că toate afirmațiile liderului naționalist ucrainean sunt pur și simplu fantezii. Cui servește acest protest împotriva României? Cine are interesul să tensioneze relațiile dintre România și Ucraina?

 

Marius Diaconescu

Tags: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *