contact@ars-historica.ro

Circa 70% din exporturile Republicii Moldova ajung în Uniunea Europeană

Prim-ministrul Ion Chicu a participat marți la evenimentul de marcare a 5 ani de la implementarea Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA) dintre R. Moldova și UE, a relatat pentru MOLDPRES Direcţia comunicare și protocol a Guvernului.

Evenimentul a fost organizat de către Asociația Businessului European (EBA) și a reunit mai mulți oficiali europeni, parteneri de dezvoltare, reprezentanți ai corpului diplomatic, ai Ministerului Economiei și Infrastructurii, conducerea Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Serviciului Vamal, dar și zeci de agenți economici din țară, inclusiv din regiunea nistreană.

Subiectul discuțiilor a vizat oportunitățile și provocările pentru mediul privat pe parcursul implementării DCFTA. 

Premierul a menționat că o dată cu semnarea Acordului ”mărfurile noastre nu mai au nevoie de viză pentru a merge în UE”,  fapt pentru care Guvernul este recunoscător UE. Totodată, cca 70% din exporturi merg spre Uniunea Europeană, fiind peste 1800 de companii exportatoare în UE din totalul de cca 2500 de agenți economici exportatori  autohtoni.

„Avem nevoie de parteneri în toate părțile lumii. Cifrele arată cât de multe putem face când învățăm și când nu ne temem de schimbări. Este important ca exporturile noaste în UE să fie completate și de mărfuri cu o valoare adăugată mai sporită, or, actualmente materia agricolă predomină în detrimentul produselor agroalimentare prelucrate, mai ales de origine animalieră”, a spus premierul.

Ion Chicu s-a referit și la provocările în domeniu, care necesită a fi tratate cu înțelepciune, cea mai periculoasă fiind migrația tinerilor: „Republica Moldova are tineri energici și educați – țara investește în educația și sănătatea lor, dar cum ajung maturi ei pleacă. Trebuie să elaborăm și să implementăm programe care pot convinge tinerii să rămână în Moldova și să se implice în modernizarea țării. Solicit suportul UE în competiția pentru resursele de muncă pe banii moldovenilor”, a adăugat prim-ministrul.

Sursa: https://joblist.md

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *