contact@ars-historica.ro

Comerț de 2,218 MILIARDE de dolari între R. Moldova și România în 2019

Volumul total al comerțului bilateral dintre România și Republica Moldova a totalizat în anul 2019 suma de 2,218 miliarde de dolari, arată datele statistice de peste Prut, transmite www.ziarulnational.md, preluat de Romanian Global News.

Potrivit Ambasadei României la Chișinău, exportul românesc a fost în anul trecut de 1,386 de miliarde de dolari, iar importul din Republica Moldova – de 831,92 de milioane de dolari.

România a exportat în Republica Moldova în principal produse minerale (35,9%), mașini, aparate și echipamente electrice (17,6%), produse ale industriei chimice și conexe (9,3%), metale comune și articole metalice (7,5%), mase plastice, cauciuc și articole conexe (5,4%), produse alimentare (3,6%).

Totodată, România a importat din Republica Moldova mașini, aparate și echipamente electrice (44,5%), produse ale regnului vegetal (14,9%), metale comune și articole metalice (10,9%), materiale textile și articole din acestea (8,5%).

România a fost și în anul 2019 cel mai important partener comercial al Republicii Moldova.

Datele Biroului Național de Statistică de la Chișinău arată că R. Moldova a exportat, pe parcursul anului 2019, mărfuri în sumă de 2,8 miliarde de dolari, pe piața statelor UE ajungând produse în sumă de peste 1,8 miliarde de dolari sau 65,9% din totalul exporturilor moldovenești. Potrivit aceleiași surse, R. Moldova a importat pe parcursul anului trecut mărfuri în valoare totală de 5,8 miliarde de dolari.

Sursa: https://rgnpress.ro

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *