contact@ars-historica.ro

Comunicat de presă emis de Autoritatea Electorală Permanentă în vederea informării cetățenilor români din străinătate cu privire la modalitățile de exercitare a dreptului la vot la alegerile pentru Președintele României

Autoritatea Electorală Permanentă a emis un Comunicat de presă privind măsurile întreprinse în vederea informării cetățenilor români din afara frontierelor cu privire la modalitățile de exercitare a dreptului la vot la alegerile pentru Președintele României, transmite Romanian Global News.

Ca urmare a scrisorii deschise prin care mai multe grupuri civice solicită Autorității Electorale Permanente (AEP) informații privind măsurile care vizează promovarea modalităților de vot pe care le au la dispoziție alegătorii din străinătate la alegerile pentru Președintele României din toamna acestui an, AEP face următoarele precizări:

• În exercitarea atribuțiilor ce îi revin, de informare și educare a alegătorilor, AEP a lansat portalul votstrainatate.ro încă dinaintea promulgării Legii nr. 148/2019 pentru modificarea și completarea unor acte normative în materie electorală, iar acesta a devenit funcțional în aceeași zi în care a intrat în vigoare această lege, mai exact în data de 28 iulie 2019, ora 12:00. Totodată menționăm ca președintele AEP a explicat noile prevederi legale privind exercitarea dreptului de vot, precum și procedura de înregistrare pe portal în cadrul mai multor conferințe de presă. În același timp, instituția a asigurat diseminarea informațiilor pe această temă prin intermediul comunicatelor de presă, publicate încă de la momentul promulgării legii.

• Instituția noastră a promovat și promovează în continuare înregistrarea alegătorilor din străinătate prin toate canalele de comunicare pe care le are la dispoziție: pagina oficială de Internet, pagina Facebook, canalul Youtube.

• Autoritatea Electorală Permanentă se află în contact permanent cu Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul Românilor de Pretutindeni, precum și cu reprezentanții comunităților de români din străinătate în vederea realizării unei campanii eficiente de comunicare cu privire la modalitățile de vot pe care le au la dispoziție alegătorii din afara țării pentru scrutinul din toamnă. În acest sens, pe parcursul lunii august, conducerea AEP alături de reprezentanții ai MAE și ai Ministerului Românilor de Pretutindeni vor participa la întâlniri cu reprezentanții comunităților de români din străinătate, organizate la sediile misiunilor diplomatice din principalele orașe europene, precum și la întâlniri cu reprezentanții comunităților de români din străinătate aflați în vacanță în România. Aceste acțiuni își propun creșterea gradului de conștientizare a drepturilor și responsabilităților românilor din diaspora, precum și a promovării înregistrării pe portalul votstrainatate.ro cu opțiunea votului prin corespondență sau cu cea a votului la o secție de votare mai aproape de casă.

• Instituțiile responsabile cu promovarea votului în străinătate, AEP și MAE, împreună cu Ministerul Românilor de Pretutindeni sunt în proces de elaborare a mai multor tipuri de materiale informative destinate alegătorilor, și anume, clipuri de informare și materiale tipărite (broșuri, pliante și ghiduri).

• După începerea perioadei electorale, respectiv 28 august 2019, aceste instituții vor informa constant cetățenii cu privire la informațiile relevante și la termenele calendarului acțiunilor din cuprinsul perioadei electorale.

AEP este deschisă tuturor propunerilor și sugestiilor societății civile care pot contribui la o mai bună informare a alegătorilor români din afara țării.

În acest sens, președintele Autorității invită vineri, 9 august 2019, ora 10:00, la sediul AEP din strada Stavropoleos nr. 6, reprezentanții tuturor grupurilor civice semnatare ale scrisorii deschise pentru discuții aplicate pe marginea subiectelor invocate.

Sursa: http://www.rgnpress.ro

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *