contact@ars-historica.ro

Comunitatea românească din Ucraina- o prioritate pe agenda MRP

Protejarea dreptului etnicilor români din Ucraina la educație în limba maternă este o preocupare comună a Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, Ministerului Afacerilor Externe și Ministerului Educației Naționale. Situația s-a aflat pe agenda dezbaterilor din cadrul comitetelor interministeriale convocate în cursul acestui an de MRP, la care au fost invitate MAE și MEN.

Preocuparea față de menținerea identității lingvistice a etnicilor români din Ucraina s-a concretizat prin acordarea, în cursul anului 2018, a peste 1.600 de burse elevilor de clasa I-a care studiază în statul vecin în școlile cu predare în limba română sau cu studiul unor materii în limba română ca limbă maternă. MRP intenționează să continue acest program și în anul 2019, subiectul fiind dezbătut și în cadrul comitetelor interministeriale.

Totodată, MRP a derulat în cursul anului trecut o serie de alte proiecte și inițiative în sprijinul etnicilor români din Ucraina, după cum urmează:

– finanțarea a 14 proiecte ale asociațiilor românești din Ucraina, 2 proiecte pe domeniul Educație, 6 proiecte pe domeniul Mass-media, 4 proiecte pe domeniul Cultură, 1 proiect pe Societate Civilă și 1 proiect pe Centenar;

– Programul de tabere ARC 2018, la care au participat 624 de copii etnici români din Ucraina dintr-un total de 2872 de locuri disponibile;

– Programul Descoperă și Cunoaște România, la care au participat 100 de etnici români din Ucraina, dintr-un total de 450 de locuri disponibile;

– MRP a oferit în anul 2018, 160 de ghiozdane copiilor etnici români din Ucraina, dintr-un total de 500 disponibile;

– Realizarea în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale a 300 de stagii de perfecționare pentru profesorii care predau în limba română în Ucraina.

MRP va continua să urmărească, alături de ministerele partenere, evoluția situației comunității românești din Ucraina și va oferi sprijin în conformitate cu aria sa de competență.

Sursa:http://diasporaazi.ro

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *