contact@ars-historica.ro

Consiliul Europei semnalează aspecte îngrijorătoare privind alegerile parlamentare din Republica Moldova

Site-ul European Observator of Crimes and Security, specializat pe informații privind criminalitatea, securitatea și corupția în Europa, a postat un articol privind evaluarea campaniei electorale și a organizării alegerilor din 24 februarie de către o delegație a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) care a efectuat o vizită în Republica Moldova la începutul lunii februarie.

Site-ul a citat aspecte din declarația APCE care a condamnat utilizarea intimidării și a violenței împotriva unor candidați înscriși în cursa electorală și au atenționat guvernul de la Chișinău să se asigure că sunt suficiente secții de votare în străinătate.

Oficialii europeni au apreciat că partidele politice și candidații au posibilitatea să-și desfășoare campania liber, totuși au declarat că au fost informați despre o serie de probleme care au rămas încă nesoluționate. Printre acestea s-au numărat: intimidarea și utilizarea violenței împotriva candidaților, folosirea unui discurs al urii inclusiv împotriva femeilor care candidează, utilizarea abuzivă a resurselor administrative, suspiciuni de cumpărare a alegătorilor, implicarea unor funcționari publici în procesul de colectare a semnăturilor, cazuri de distribuire a cadourilor electorale cu implicarea fundațiilor de caritate afiliate unor partide politice.

Referitor la Legislația electorală, delegația APCE a menționat că viitoarele alegeri se vor desfășura pe baza unui nou sistem electoral care contravine recomandărilor anterioare ale Comisiei de la Veneția. Membrii delegației organizației europene au solicitat autorităților responsabile să întreprindă toate măsurile necesare în vederea asigurării dreptului cetățenilor la alegeri libere în conformitate cu angajamentele internaționale asumate de Republica Moldova.

Sursa: evzmd.md

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *