contact@ars-historica.ro

Constantin Codreanu, președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării: “Intenționăm să ne întâlnim cu parlamentarii ucraineni pentru a discuta despre drepturile comunității românești”

În adoua zi a Forumului Românilor de Pretutindeni, a avut loc o întâlnire cu reprezentanții românilor din Ucraina la care au participat ministrul pentru românii de pretutindeni, Natalia Elena Intotero, deputatul Constantin Codreanu, președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, secretarul general al MRP, Alina Hagima și subsecretarul de stat MRP, Victor Ionescu.

Ce s-a discutat la întâlnire , ne lămurește deputatul Constantin Codreanu printr-o postare pe Fb:

1. Începem a doua zi a Forumului Românilor de Pretutindeni cu o întâlnire separată cu reprezentanții comunităților istorice, românii noștri din #Ucraina fiind în centrul atenției.

2. Discuția a pornit, bineînțeles, de la modificările antidemocratice, cu iz sovietic, operate la legea educației din Ucraina și soluțiile identificate de statul român pentru a contracara “ucrainizarea” comunității noastre autohtone.

3. În fond, problemele rămân, din păcate, aceleași. Consecvența cu care autoritățile ucrainene susțin existența “limbii moldovenești” este una dintre ele. Situația demnă de teatrul absurdului cu aceleași manuale, cu aceiași autori, cu același conținut, care își schimbă doar coperta de la limba română la “limba moldovenească în funcție de zonă este, în continuare, tolerată de diplomația românească căreia îi lipsește fermitatea necesară în discuțiile bilaterale.

4. Această situație e cu atât mai alarmantă cu cât, în Ucraina, va fi organizat un recensământ în care divizarea artificială a românilor este văzută ca o precondiție esențială a aplicării vechiului principiu “divide et impera”.

5. Situația Consulatului de la Odesa, precum și nerespectarea legii privind prezența Institutului Cultural Român în Ucraina sunt alte două probleme reiterate. În primul caz, este necesară mutarea Consulatului la Ismail. În al doilea caz, este necesar, pur și simplu să respectam Hotărârea de Guvern nr. 492/2004 care prevede organizarea și funcționarea în 19 state a 22 de Institute Culturale Românești sau filiale ale acestora la Atena, Beijing, Belgrad, Berlin, Bruxelles, Budapesta, Cernăuți, Chișinău, Istanbul, Kiev, Londra, Lisabona, Madrid, Moscova, New York, Paris, Praga, Viena, Roma, Stockholm, Szeged, Tel Aviv, Varșovia și Veneția. 5 dintre aceste Institute Culturale sau filiale nu există decât în intenție și pe hârtie: ICR Atena, ICR Kiev cu filială la Cernăuți, ICR Belgrad și ICR Moscova, în condițiile în care Ucraina, Federația Rusă și Grecia au Institute, Centre sau Fundații Culturale în România. Doar în două state vecine României, din 5, în care există comunități istorice românești, funcționează Institute Culturale Române: două în Ungaria, la Budapesta și Szeged, și doar unul în Republica Moldova, la Chișinău. Nu există niciun Institut Cultural Român în vreunul din statele balcanice, cuprinzând comunități istorice românești în dificultate culturală majoră.

6. O idee pe care am reținut-o este organizarea unei conferințe internaționale cu participarea celor 3 Academii de Științe din Ucraina, Republica Moldova și România pe marginea acestei teze staliniste “limba moldovenească”.

7. Am vorbit și despre preconizata reformă administrativ-teritorială în cazul căreia, iarăși, autoritățile române trebuie să se facă auzite, așa cum a făcut-o deja Budapesta.

8. Organizarea unui Congres al Românilor din Ucraina, care să includă reuniuni ale jurnaliștilor de la publicațiile în limba română, precum și a cadrelor didactice, este un alt proiect ce merită susținut.

9. Este necesară reactivarea Comisiei speciale pentru Ucraina creată în 2017 și dispărută în neant, ulterior.

10. Vom aborda toate aceste aspecte în cadrul vizitei de lucru pe care Comisia pentru comunitățile de români din afara granițelor țării o va întreprinde în Ucraina toamna aceasta.

Un grup de parlamentari români intenționează să viziteze orașul Kiev pentru a se întâlni cu omologii lor ucraineni, deputați aleși în cadrul alegerilor parlamentare anticipate din 21 iulie, pentru a discuta despre drepturile comunității românești. Constantin Codreanu a declarat pentru BucPress TV dinCernăuți că vizita ar putea avea loc chiar toamna aceasta, transmite Romanian Global News.

În cadrul interviului, parlamentarul român a menționat că trebuie majorat bugetul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, dar și continuat proiectul ce vizează acordarea de burse elevilor români din Ucraina, „pentru că se observă un efect pozitiv”.

„Suntem în așteptarea unui răspuns clar la solicitarea noastră de a efectua o vizită în Ucraina”, a declarat Codreanu, adăugând că nu exclude unele contacte directe cu deputații ucraineni, „care ar fi mai deschiși, așa cum de fapt pare cel puțin actualul președinte al Ucrainei, domnul Zelenski”.

Interviul poate fi vizionat integral în subsolul acestui text.

Sursa: http://www.rgnpress.ro

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *