contact@ars-historica.ro

Covid-19: Republica Moldova ar urma să primească din partea UE 100 milioane de euro ajutor pentru gestionarea efectelor economice ale pandemiei

Republica Moldova ar urma să primească din partea UE 100 milioane de euro ca parte a unui pachet de ajutor pentru pandemie, în valoare de 3 miliarde de euro, destinat pentru zece țări partenere din vecinătatea Uniunii Europene, potrivit unui comunicat.

Comisia a adoptat o propunere de pachet de asistență macrofinanciară (MFA) de 3 miliarde de euro pentru zece parteneri din vecinătatea estică și sudică pentru a-i ajuta să limiteze consecințele economice ale pandemiei de coronavirus. Propunerea se înscrie în cadrul strategiei „Team Europe”, care reprezintă răspunsul robust și țintit al UE pentru a sprijini eforturile țărilor partenere în combaterea pandemiei. De asemenea, propunerea reprezintă o demonstrație importantă a solidarității UE cu aceste țări într-o perioadă de criză fără precedent.

Propunerea, în urma unei evaluări preliminare a nevoilor de finanțare, prevede ca fondurile MFA să fie distribuite după cum urmează: Republica Albania (180 milioane EUR), Bosnia și Herțegovina (250 milioane EUR), Georgia (150 milioane EUR), Regatul Hașemit al Iordaniei (200 milioane de euro), Kosovo (100 milioane de euro), Republica Moldova (100 milioane de euro), Muntenegru (60 milioane de euro), Republica Macedonia de Nord (160 milioane de euro), Republica Tunisia (600 milioane de euro) și Ucraina (1,2 miliarde de euro).

Fondurile MFA vor fi puse la dispoziție pentru o perioadă de 12 luni sub formă de împrumuturi în condiții extrem de favorabile pentru a ajuta aceste țări să-și acopere nevoile imediate și de finanțare urgentă. Împreună cu sprijinul Fondului Monetar Internațional, fondurile pot contribui la îmbunătățirea stabilității macroeconomice și la crearea spațiului care să permită alocarea resurselor pentru protejarea cetățenilor și atenuarea consecințelor socio-economice negative ale pandemiei. Acest instrument rămâne disponibil și pentru alte țări eligibile care întâmpină dificultăți în balanța de plăți.

Propunerea Comisiei este supusă adoptării de către Parlamentul European și Consiliul UE. Având în vedere necesitatea urgentă a acestui sprijin, Comisia mizează pe cooperarea co-legislatorilor pentru a asigura adoptarea rapidă a propunerii.

În urma adoptării propunerii, Comisia este pregătită să plătească prima tranșă cât mai rapid posibil după adoptarea deciziei privind MFA și după adoptarea deciziei privind un Memorandum de Înțelegere cu fiecare țară parteneră. Cea de-a doua tranșă ar putea fi achitată în al patrulea trimestru al anului 2020 sau în prima jumătate a anului 2021, cu condiția ca măsurile de politică anexate să fi fost puse în aplicare în timp util.

Sursa: www.caleaeuropeana.ro

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *