contact@ars-historica.ro

Cu gândul la Uniunea Europeană. Vama Sculeni se va extinde și se va moderniza

Postul vamal Sculeni va fi extins cu 1,3 hectare, astfel că, la final, va avea o suprafață totală de 3,6 ha, iar numărul pistelor se va dubla, ajungând la 16. 

Va apărea o nouă clădire administrativă, cu birouri pentru angajați, spații pentru controlul bagajelor călătorilor, încăperi pentru persoanele reținute sau solicitanții de azil. Spații de control vor fi construite și pe teritoriul postului, acestea având toate dotările necesare efectuării unui control vamal de calitate.

Modernizarea postului vamal Sculeni va fi posibilă, grație proiectului de reabilitare a posturilor de frontieră ”Sculeni-Sculeni”, ”Leușeni-Albița” și ”Giurgiulești-Galați”, implementat în cadrul Programului Operațional Comun România-Republica Moldova 2014-2020, finanțat de Uniunea Europeană (64,28%) și co-finanțat de Guvernele celor două state (35,72%). Bugetul total e de 10 milioane de euro, dintre care 5 milioane sunt destinate Republicii Moldova.

Până la începerea lucrărilor propriu-zise mai este. Potrivit unui comunicat al Serviciului Vamal, a fost abia constituită echipa națională de implementare și a fost elaborat conceptul proiectului de modernizare.

Urmează semnarea contractului de finanțare, după care lansarea și desfășurarea tenderelor. Se estimează ca lucrările de reabilitare să înceapă cel târziu în toamna anului curent.
Durata de realizare a proiectului e de 36 de luni din momentul semnării contractului de finanțare.
Postul va rămâne funcțional pe toată perioada lucrărilor de reabilitare, a dat asigurări Serviciul Vamal.

De notat că postul de frontieră Sculeni reprezintă al doilea cel mai traversat punct vamal din Republica Moldova.

Sursa: https://www.expresul.md

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *