contact@ars-historica.ro

DESPRE

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Asociația Ars Historica a fost înființată de un grup de istorici în scopul promovării valorilor, istoriei, tradițiilor, culturii și identității naționale și europene. Vrem să promovăm valorile, cultura și istoria românilor pe plan național și internațional, cu o atenție specială pentru comunitățile românești din afara granițelor României. Totodată dorim să promovăm valorile, cultura și istoria minorităților naționale din România.

Pentru atingerea acestor obiective, dorim să sprijinim cercetarea științifică interdisciplinară pentru realizarea de studii, articole și monografii științifice, precum și filme documentare. Vom iniția și susține diverse proiecte de cercetare atât ale membrilor asociației, cât și ale cercetătorilor din afara asociației.

Vom organiza cursuri, seminarii, conferințe și dezbateri publice etc., atât în țară, cât și peste hotare, pentru diseminarea rezultatelor cercetării noastre și pentru promovarea cunoașterii istoriei și culturii.

Dorim să promovăm diverse inițiative pentru îmbunătățirea relațiilor dintre români și minoritățile naționale printr-o mai bună cunoaștere reciprocă a istoriei și culturii comune. Vrem să fim un partener de dialog cu organizații similare ale minorităților naționale pentru a identifica împreună cele mai bune soluții pentru dezvoltarea unor atitudini de respect reciproc și pentru îmbunătățirea reciprocă a percepției și imaginii celuilalt. Totodată, prin articolele pe care le vom încărca pe pagina noastră de internet, dorim să punem la dispoziția publicului interesat detalii despre istoria minorităților din România, precum și despre legislația românească și europeană referitoare la minorități.

Comunitățile românești din jurul României sunt o temă predilectă pentru noi, atât din perspectiva istoriei lor, cât și a statutului lor în zilele noastre. Dorim să oferim mai multe date despre românii din Ucraina, Ungaria, Serbia și Bulgaria și să stabilim contacte cu cât mai multe asociații ale acestora, pentru a identifica păosibilitățile de cooperare și de susținere durabilă a vieții românești în jurul granițelor României. Republica Moldova constituie un subiect aparte, fiind un stat românesc, care, sperăm ca la un moment dat se va uni cu România. Asociația Ars Historica va promova cunoașterea istoriei comune a tuturor românilor.

Vom milita pentru cunoașterea și promovarea corectă a statutului minorităților în Uniunea Europeană pentru a înțelege și a promova atât drepturile minorităților în România, cât și pe cele ale comunităților românești din afara României.

Pentru atingerea obiectivelor avem disponibilitatea de a încheia parteneriate de colaborare pentru realizarea de activități comune cu organizații din țară și de peste hotare.

Dr. Marius Diaconescu,

Președintele asociației

 

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]