contact@ars-historica.ro

E Republica Moldova atractivă pentru investitorii belgieni: Ce oportunități oferă țara noastră companiilor străine?

Acordurile de liber schimb, locația favorabilă, regimul liberalizat de vize, infrastructura IT avansată, forța de muncă multilingvă, costuri operaționale accesibile și sistemul fiscal atractiv se numără printre avantajele competitive ale Republicii Moldova menționate de către investitorii belgieni. Aceste beneficii, dar și alte oportunități au fost prezentate în cadrul Webinarului de afaceri „Belgia-Moldova”, organizat de Agenția de Investiții și Camera de Comerț Belgia Luxemburg România (BEROCC), cu susținerea Agenției .

Scopul evenimentului a fost de a informa membrii BEROCC cu privire la oportunitățile de investiții din Moldova și avantajele competitive pe care le are țara noastră față de țările vecine pentru investitorii străini.

Rodica Verbeniuc, director general, Agenția de Investiții: „Tot mai multe companii multinaționale caută noi piețe pentru relocare a afacerilor, fiind într-un proces de reconceptualizare a strategiilor de dezvoltare și a optimizării costurilor operaționale. Republica Moldova trebuie să beneficieze de noile oportunități generate de criza pandemică, iar participarea a circa 70 de companii belgiene la webinar confirmă faptul că, interesul pentru țara noastră drept destinație pentru investiții este unul viu. Agenția de Investiții va valorifica în continuare instrumentele de promovare pentru a face cunoscută oferta țării și a confirma statutul de jucător competitiv în regiune. Următoarele webinare bilaterale se vor derula cu Turcia și Spania.”

Conform datelor oficiale ale Agenției Servicii Publice, la momentul actual în Republica Moldova activează 152 întreprinderi cu capital belgian. Iar după valoarea capitalului investit, Belgia se află pe locul 14 printre principalii investitori din Moldova.

H.E. Philippe Benoit, ambasador al Belgiei în România și Moldova: „Criza din această perioadă de pandemie ne-a restricționat mobilitatea și posibilitatea de a ne întâlni față în față. De aceea inițiativele de tipul acestui eveniment sunt binevenite. Reprezentanții statului și a companiilor belgiene care deja sunt prezente în Moldova ne pot familiariza cu climatul investițional din țară.”

Până în prezent, Republica Moldova și Belgia au semnat 32 de tratate bilaterale, care reglementează domenii de cooperare, precum: promovarea şi protecţia reciprocă a investiţiilor, învăţământului şi culturii, muncii, transportului rutier, securității sociale etc.

Serghei Răilean, ministru al Economiei și Infrastructurii: „Belgia este un partener economic important pentru noi, de aceea tot timpul am consolidat relațiile dintre țările noastre prin exporturi și investiții. Volumul comerțului exterior anul trecut a fost peste 50 milioane de dolari americani, iar în perioada ianuarie – martie 2020 a depășit 11 milioane de dolari. În opinia noastră, prin valorificarea tuturor oportunitățile existente, noi putem întări cooperarea bilaterală și crește volumul comerțului exterior. Din acest considerent, Guvernul Republicii Moldova își concentrează eforturile pentru a crea un climat de afaceri favorabil, de a atrage investiții și de a promova exporturile.”

Unele dintre cele mai importante investiții se fac în ecosistemul IT. Ministerul Economiei și Infrastructurii a venit cu o prezentare în acest sens care a confirmat că industria IT este în top-ul prioritățile guvernamentale, are cea mai rapidă creștere, oferă cele mai mare salarii și angajează oameni tineri și creativi.

Avantajele enunțate au fost consolidate de experiența antreprenorilor prezenți deja pe piața autohtonă. Unul dintre aceștia este compania belgiană „Cegeka”, specializată în furnizarea de soluţii multi-cloud, outsourcing şi optimizare de aplicaţii, infrastructură IT şi procese organizaţionale.

Tom De Vos, director, compania IT Cegeka: „De ce a fost pentru noi important să ne extindem în Moldova? În primul rând, datorită similitudinilor culturale, în al doilea rând pentru eficiența costurilor, oferite prin facilitățile IT Park-ului. De asemenea, au fost importante abilitățile angajaților. Universitatea Tehnică a Moldovei investește foarte mult în educația studenților, astfel ei dispun de toate certificările necesare și pot lucra eficient din prima zi de angajare. Totodată, având oficii în București și Iași a fost firesc să venim și la Chișinău.”

De o experiență favorabilă se bucură și unul dintre cei mai vechi investitori pe piața moldovenească, compania de produse wellness „Alpha Industries”.

Koen Heeren, fondator & CEO Alpha Industries: „În anul 2000 am mutat o parte din producere în Moldova, pentru că în Belgia nu găseam lucrători. Am fost impresionați de dorința angajaților de a lucra. Astfel, ulterior am mutat și departamentul de design, de vânzări, de marketing și pe cel strategic. Acum majoritatea activității este realizată de moldoveni, iar produsele noastre ajung în cele mai mari hotele și centre spa din Europa.”

Ulterior, participanții au participat în sesiuni de B2B și B2G tematice cadrul cărora au putut discuta cu autorități și reprezentați strategici ai domeniului ales din cele 5 disponibile: climatul investițional, ecosistemul IT, platformele industriale, și vinurile Moldovei.

Menționăm că, potrivit Agenţiei internaţionale de evaluare financiară Moody’s, Republica Moldova este considerată stabilă economic în ultimii 2 ani. Iar conform raportului „Doing Business 2020”, Moldova se află pe poziția 48 din 190 de state analizate.

Sursa: http://invest.gov.md

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *