contact@ars-historica.ro

Educația electorală mai prietenoasă și mai accesibilă în Republica Moldova

O nouă platformă de e-learning a fost prezentată și discutată de reprezentanții Comisiei Electorale Centrale a Republicii Moldova (CEC), ai Centrului de Insturire Continuă în Domeniul Electoral (CICDE), de un reprezentant al Consiliului Europei și de o echipă de consultanți locali în cadrul unei teleconferințe din 13 octombrie 2020.

Scopul întîlnirii a fost de a-i familiariza pe reprezentanții CICDE cu noul instrument electronic și de a-i scoate în evidență funcționalitățile și capacitățile. Ca urmare, să fie coordonată și modalitățile de testare.

Datorită acestui instrument electronic, cursurile electorale devin din ce în ce mai accesibile pentru toate persoanele interesate: reprezentanți ai organelor electorale, ai societății sociale, tinerii alegători, jurnaliști, observatori etc. În consecință, toată lumea se va putea înscrie la diferite cursuri prin intermediul platformei de e-learning de pe lîngă CICDE și datorită interconectării cu Registrul electronic al experților instruiți și certificați de către CICDE să obțină un certificat oficial, cu condiția absolvirii cu succes a cursului electoral relevant.

Dr. Doina Bordeianu, directoarea CICDE a menționat că modulul de e-learning este ușor de utilizat și mai fiabil decît cel vechi. Instituția beneficiară a numit un administrator responsabil de instrumentul electronic și este pregătită să înceapă pilotarea acestuia în săptămînile următoare.

În acest scop, s-a convenit ca dezvoltatorii de la Consiliul Europei vor oferi instruire internă a administratorului și chiar să-l asiste în procesul de prelucrarea cererilor în timp real privind înregistrarea pentru anumite cursuri, precum și în oferirea accesului formatorilor de ași încărca cursurile.

Este de menționat, că prezentarea moduui E-learning a dat o creștere la unele întrebări practice, cum ar fi dreptul formatorilor de a reveni la etapa ulterioară și modifica documentele deja salvate cu sau fără permisiunea administratorului, precum și necesitatea elaborării Manualului de utilizare pentru administrator.

Activitatea este finanțată și implementată de Consiliul Europei în cadrul proiectului în derulare “Îmbunătățirea practicilor electorale în Republica Moldova”.

Sursa: https://www.coe.int

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *