contact@ars-historica.ro

Elevii și tinerii din Republica Moldova pot vizita gratuit România, participând la Tabăra ARC

Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP) în colaborare cu Ministerul Tineretului şi Sportului organizează cea de-a XI-a ediție a Programului de tabere „ARC”. Tinerii din Republica Moldova au posibilitatea și în acest an, să participe la program.

Acest program, iniţiat de MRP, este destinat elevilor şi tinerilor români de pretutindeni și va fi organizat în Centrele de Agrement din Sulina, jud. Tulcea (2 iulie – 27 august 2019) şi Oglinzi, jud. Neamţ, Căprioara, jud. Hunedoara, Săcelu, jud. Gorj (1 iulie – 12 august 2019), în serii consecutive de câte şapte zile.

Programul va reuni peste 3.000 de elevi şi tineri români din ţările aflate în jurul graniţelor şi Balcani, precum şi din diaspora. Activităţile organizate în cadrul Programului se vor axa pe dezvoltarea abilităţilor de comunicare în limba română, pe informarea participanţilor asupra istoriei românilor şi aprofundarea cunoştinţelor de cultură şi civilizaţie românească.

Grupurile se vor constitui cu spijinul misiunilor diplomatice ale României şi a mediului asociativ, respectând următoarele criterii:

  • sunt români de pretutindeni, în conformitate cu Art.1, alin. 2 din Legea 299/2007, cu completările și modificările ulterioare (se recomandă elevi cu vârsta cuprinsă între 8 – 18 ani și studenți și tineri cu vârsta până în 35 de ani);
  • participă pentru prima dată la programul „ARC”;
  • au cunoştinţe minime de limba română;
  • sunt câştigători ai olimpiadelor/concursurilor naţionale şi internaţionale sau au rezultate bune la învăţătură;
  • au rezultate şi aptitudini deosebite în sport, muzică, arte plastice etc.;
  • au rezultate remarcabile în promovarea identităţii româneşti.

Pentru grupurile care se vor constitui în diaspora este recomandat ca grupul să se constituie din minim 9 copii și să fie însoțit obligatoriu de un adult, care îşi va asuma responsabilitatea pentru siguranţa membrilor grupului.

Organizatorii vor suporta cheltuielile de cazare şi masă pentru toţi participanţii din cele patru tabere. De asemenea, MRP va organiza şi va suporta transportul pentru participanţii din comunităţile istorice, precum şi cheltuielile de transport din Bucureşti până la tabere şi retur pentru grupurile participante din diaspora.

În 2019, pentru grupurile din diaspora au fost alocate 1000 de locuri, iar înscrierile se pot face până la data de 1 mai 2019, la misiunile diplomatice sau direct la MRP, la următoarea adresă de e-mail taberearc@mprp.gov.ro.

În cazul în care locurile nu vor fi ocupate până la data menţionată mai sus, acestea vor fi realocate participanţilor din comunităţile istorice.

Pentru locurile alocate participanţilor din comunităţile istorice se va păstra procedura de organizare a grupurilor din anii anteriori, respectiv prin misiunile diplomatice ale României în străinătate și mediul asociativ.

Sursa: unimedia.info

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *