contact@ars-historica.ro

Evaluarea progreselor realizate de Misiunea EUBAM și aspecte privind prioritățile pentru anul 2021 au fost discutate în cadrul celei de-a 34-a reuniuni a Consiliului consultativ în format de videoconferință

Delegația Republicii Moldova condusă de secretarul de stat Gheorghe Leucă a participat la lucrările celei de-a 34-a reuniuni a Consiliului consultativ al Misiunii Uniunii Europene de Asistență la Frontieră în Moldova și Ucraina (EUBAM). Din componența delegației naționale au mai făcut parte reprezentanții Serviciului Vamal, Poliției de Frontieră, precum și ai Biroului Politici de Reintegrare. De asemenea, la eveniment au luat parte reprezentanții Delegației UE în Republica Moldova, Misiunii OSCE în Moldova, Organizației Internaționale pentru Migrație și ai Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare.

În discursul său de salut, șeful delegației moldovenești a exprimat gratitudine partenerilor europeni pentru expertiza valoroasă și asistența acordată autorităților ambelor țări pe cele trei dimensiuni de activitate ale Misiunii EUBAM. Oficialul moldovean a apreciat faptul că în pofida dificultăților generate de pandemia COVID-19, misiunea a continuat sprijinirea măsurilor de consolidare a încrederii, de implementare a managementului integrat al frontierei și de combatere a criminalității transfrontaliere.

În cadrul reuniunii, participanții au apreciat progresele înregistrate de către EUBAM și serviciile partenere în ultimele 10 luni, fiind salutată decizia privind extinderea mandatului misiunii pentru următorii 3 ani și agrearea obiectivelor majore pentru anul 2021.

Secretarul de stat Gheorghe Leucă a evidențiat importanța activității EUBAM în gestionarea frontierelor și analiza riscurilor în conformitate cu interesele legitime ale populației ambelor țări, Moldova și Ucraina, și a reconfirmat interesul Republicii Moldova de a colabora în continuare în acest format de parteneriat, în scopul asigurării stabilității și securității în regiune.

La rândul lor, reprezentanții serviciilor partenere din Republica Moldova au efectuat o trecere în revistă a activităților desfășurate, evidențiind sprijinul oferit pentru lansarea controlului comun de-a lungul frontierei de stat moldo-ucrainene, inclusiv pe sectorul central al acesteia, eforturile de prevenire, detectare și investigare a infracțiunilor transfrontaliere, precum și securizarea sectorului transnistrean al frontierei de stat.

Participanții au adoptat concluziile reuniunii și au convenit să convoace următoarea ședință a Consiliului consultativ al EUBAM la Chișinău, în ianuarie 2021.

Sursa: https://mfa.gov.md

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *