contact@ars-historica.ro

Eveniment IEH: Partea a doua a ”Zilei Românilor de Pretutindeni pe Valea Timocului” s-a desfășurat la Bor

Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni (IEH), instituție aflată în subordinea Ministerului pentru Românii de pretutindenia derulat proiectul „ Ziua Românilor de Pretutindeni pe Valea Timocului”, la Bor, în Serbia, în 02 iunie 2019. Proiectul a fost implementat în parteneriat cu Asociația pentru cultură a românilor/vlahilor din Serbia „Ariadnae Filum”, și cu susținerea Consulatului General al României la Zajecar, transmite Romanian Global News.

Evenimentul a constat într-o dezbatere ce a avut loc la Sala de conferințe a Bibliotecii Naționale din Bor, la care au participat domnul Victor Alexeev- secretar de stat în Ministerul pentru românii de Pretutindeni, domnul Oliver Marius Dilof – consul general, Adrian Brădean, reprezentant al IEH, Predrag Balasevic, președintele Partidului Neamului Românesc din Serbia, Zavisa Zurz, președinete Asociației pentru cultura românilor/vlahilor din Serbia, Ariadnae Filum, Dusan Prvulovic, Directorul Centrului pentru drepturile omului de la Negotin, alți lideri ai asociațiilor românilor/vlahilor din Valea Timocului.

Au fost prezenți, participând la dezbatere, reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe Române în Timoc conduși de către Preacucernicul Părinte Boian Aleksandrović, Protopop al Daciei Ripensis și Vicar al Timocului, invitați din țară, profesori, părinți și elevi din comunitatea de români care trăiesc în Valea Timocului. Temele de discuție au avut în vedere protejarea și revigorarea identității românilor/vlahilor din Timoc prin promovarea limbii materne și utilizarea ei ca mijloc de comunicare definitoriu pentru conservarea și perpetuarea identității naționale românești și a obiceiurilor și tradițiilor strămoșești.

În foaierul Bibliotecii Naționale din Bor a fost expuse costume populare din mai multe zone ale Timocului, precum și hărți și fotografii despre comunitatea românilor/vlahilor dinTimoc, iar evenimentul s-a încheiat cu un program cultural susținut de artiști populari români/vlahi, cu scopul de a evidenția identitatea comună a culturii populare de pe cele două maluri ale Dunării.

Acțiunea își propune să contribuie la păstrarea și promovarea identității culturale, etnice și lingvistice a românilor din comunitățile istorice în care se vor implementa proiectele.

Proiectele desfășurate cu ocazia Zilei Românilor de Pretutindeni se încadrează în Programul de Cultură, Civilizație și Spiritualitate „Mihai Eminescu”, din Planul de activități al Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni pentru anul 2019, aprobat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni.

Sursa: http://www.rgnpress.ro

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *