contact@ars-historica.ro

Externele de la Chișinău salută decizia CE de a acorda 100 mln euro în contextul crizei provocate de Covid-19

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene de la Chișinău salută decizia Comisiei Europene de a include Republica Moldova în lista țărilor care vor beneficia de un pachet de asistență macrofinanciară a Uniunii Europene pentru diminuarea efectelor negative ale crizei provocate de Covid-19. Astfel, Republica Moldova este eligibilă pentru obținerea un credit de 100 de milioane euro în condiții avantajoase.

”Acest sprijin reprezintă o demonstrație importantă a solidarității UE față de Republica Moldova într-o perioadă de criză fără precedent”, susțin Externele de la Chișinău.

Să spunem că, Comisia Europeană a decis, miercuri, să acorde Republicii Moldova 100 de milioane de euro. Potrivit oficialilor europeni, banii vin dintr-un pachet de asistență macrofinanciară de 3 mlrd de euro, destinată pentru mai multe țări. Astfel, pe lângă R.Moldova, Albania ar urma să beneficieze de 180 de milioane de euro, Bosnia și Herțegovina de 250 de mln, Georgia, 150 mln, Iordania, 200 mln euro, Kosovo – 100 de milioane, Muntenegru de 60 de milioane, Macedonia, 160 de milioane. Tunisia va obține 600 de milioane, iar Ucraina cea mai mare sumă, 1,2 miliarde de euro.

Ajutorul financiar își propune să diminueze efectele asupra economiei și vine să susțină eforturile celor zece state în combaterea pandemiei. Comisarul pentru economie, Paolo Gentiloni, a declarat că solidaritatea europeană nu trebuie să se oprească la granițele UE. ”Comisia Europeană face un pas decisiv pentru a ajuta zece dintre vecinii noștri în lupta lor împotriva coronavirusului. Solicit Parlamentului European și Consiliului să adopte rapid acest pachet important. În această criză globală, ori rămânem, ori cădem împreună”, a menționat comisarul.

Timp de 12 luni, banii vor ajunge sub formă de împrumuturi în condiții extrem de favorabile pentru a ajuta țările destinatare să-și acopere nevoile imediate. Prima tranșă va fi achitată de Comisia Europeană, după semnarea unui memorandum cu fiecare țară, iar cea de-a doua ar ajunge în ultimul trimestru al anului 2020 sau în prima jumătate a anului 2021.

Ambasadorul UE în R.Moldova, Peter Michalko a precizat că, ”UE oferă noua asistență urgentă macro-financiară pentru R.Moldova de 100 milioane euro în lupta cu Covid-19, pe lângă pachetul de granturi de 87 milioane, anunțat recent”.

Amintim că, președintele moldovean, Igor Dodon a criticat partenerii europeni pentru că vin doar cu ”declarații frumoase și promisiuni” în ceea ce privește ajutorul acordat R.Moldova. În același timp, Dodon a mulțumit Rusiei și Chinei pentru implicare.

Organizația de tineret a Partidului Acțiune și Solidaritate a realizat, însă, o analiză din care aflăm că R.Moldova a primit cea mai mare susținere în lupta cu Covid din partea UE, 87 mln de euro. Statele Unite ale Americii au oferit 1,2 mln de dolari. Polonia, Elveția și România au oferit în total 260 mii euro. Sprijinul Rusiei este estimat la 750 mii euro, cel al Turciei, aproape 130 mii euro, iar China a venit cu 75 mii euro.  

Sursa: www.rfi.ro

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *