contact@ars-historica.ro

Fără taxe vamale la exportul în Uniunea Europeană pentru fructele din Republica Moldova

Consiliul UE a încheiat formalităţile de aprobare a acordului prin care se extinde gradul de liberalizare a comerţului cu produse agricole, încheiat în iulie între Guvernul Maia Sandu şi UE, transmite IPN cu referinţă la un comunicat UE.

Republicii Moldova i se acordă cote tarifare suplimentare fără taxe vamale pentru exportul strugurilor de masă şi prune (cu o creştere de 50%), precum şi o nouă cotă fără taxe vamale pentru cireşe (1.500 de tone). Ca urmare a acordului, vor creşte şi oportunităţile de export ale producătorilor din UE, prin acces suplimentar fără taxe vamale pe piaţa din Moldova.

La Bruxelles se subliniază că acordul se înscrie în angajamentul UE faţă de cetăţenii şi întreprinderile moldoveneşti şi este în contextul oportunităţilor şi beneficiilor oferite de Zona de comerţ liber profund şi cuprinzător (DCFTA).

 UE încurajează Republica Moldova să continue implementarea reformelor necesare în spiritul Acordului de asociere. Pentru a intra în vigoare, acordul urmează a fi aprobat de Comitetul de asociere Republica Moldova- UE în domeniul comerţului.

Sursa: http://trm.md

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *