contact@ars-historica.ro

Forumul online al oamenilor de afaceri Moldova-Turcia

Ieri, 18 iunie 2020, a avut loc Forumul online al oamenilor de afaceri Moldova-Turcia „Interconnected Business Series Türkiye-Moldova”, organizat de către Camera de Comerț şi Industrie a Republicii Moldova în cooperare cu Consiliul de Afaceri Moldova-Turcia din cadrul DEIK și Ambasada Republicii Moldova în Republica Turcia.

Evenimentul s-a desfășurat prin intermediul platformei Zoom și a fost împărțit în: cuvânt de salut, sesiunea 1 ”Impactul Covid-19 asupra economiei Turciei și Moldovei”, sesiunea 2 ”Oportunități de investiții și afaceri în RM”, sesiunea 3 ”Istorii de succes” și întrevederi B2B. Subiectele esențiale abordate au fost consolidarea şi extinderea relațiilor comercial-economice dintre Republica Moldova şi Republica Turcia și identificarea căilor de a depăși consecințele pandemiei cauzată de virusul COVID-19.

Pe lângă discuțiile în ceea ce privește impactul COVID-19 asupra economiilor Turciei și Moldovei și prezentarea oportunităților investiționale, programul evenimentului a inclus și o serie de întâlniri B2B. În total la forum au participat cca 140 de agenți economici din Moldova și din Turcia din sectorul agroalimentar, textil și din industria constructoare de mașini și de prelucrare a metalelor.

Președintele CCI a RM, Sergiu Harea, în cuvântul său de salut a accentuat importanța întrevederilor chiar și în regim online în această perioadă, deoarece organizarea unor astfel de evenimente, inclusiv cu realizarea întrevederilor bilaterale, îi încurajează pe agenții economici, care se află acum într-o perioadă complicată.

De asemenea, președintele CCI a declara că schimburile comerciale dintre Republica Moldova si Republica Turcia în primele luni ale anului 2020 au fost afectate de criza cauzată de epidemia COVID-19. Astfel, în perioada ianuarie- martie 2020 în raport cu aceeași perioadă a anului 2019, exporturile de mărfuri au scăzut cu 41.57%, iar importurile au crescut cu 12.01%. Exporturile și importurile de produse și mărfuri agricole au înregistrat o scădere, însă importul și exportul de articole textil a crescut.

În cadrul evenimentului, E.S. Dmitri Croitor, Ambasadorul Republicii Moldova în Republica Turcia și E.S. Dl. Halil Gürol Sökmensüer, Ambasadorul Republicii Turcia în Republica Moldova au reiterat angajamentul bilateral pentru aprofundarea cooperării pe dimensiunea comercial-economică, în special prin prisma implementării Acordului de liber schimb moldo-turc intrat în vigoare în 2016.

Sursa: https://chamber.md

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *