contact@ars-historica.ro

Initiaţive comune şi soluţii în sănătate la nivelul regiunii transfrontaliere România – Ucraina

Spitalul Municipal din Sighetu Marmaţiei implementează proiectul „Initiaţive commune şi soluţii în sănătate la nivelul regiunii transfrontaliere România – Ucraina”,  în parteneriat cu Spitalul Clinic Central Ivano-Frankivsk din Ucraina. 

Acest proiect urmăreşte creșterea numărului de echipamente medicale prin achiziționarea  de aparatură care va duce la îmbunătățirea capacității de diagnostic și intervenție medical şi vizează îmbunătățirea serviciilor de sănătate oferite populației din Ivano-Frankivsk și Sighetu-Marmației precum şi din împrejurimile acestora.

Valoarea totală a proiectului este de 962 674,72 Euro, din care Spitalului Municipal Sighetu Marmaţiei îi revine suma de 562 674,72 euro. Contribuţia proprie a unităţii medicale este de 5% (28133,75 euro) iar bugetul de stat contribuie cu alte 5% (28133,73 euro).  Subvenția în cuantum de 866 407,24 euro este finanțată din Instrumentul European de Vecinătate în cadrul programului de cooperare transfrontalieră Ungaria-Slovacia-România-Ucraina 2014-2020 (ENI Grant).

Perioada de implementare a proiectului este 1 octombrie 2019-30 septembrie 2020.

Spitalul Municipal Sighetu Marmaţiei și Spitalul Clinic Central Ivano-Frankivsk au discutat despre problemele și provocarile pe care le întâmpină în activitatea de zi cu zi. O multime de dificultati și interese similare au fost definite de cele două spitale. Ambele spitale au considerat că este nevoie de un parteneriat real, de solidaritate în sfera de îngrijire a sanatatii.

Proiectul va consolida cooperarea și va deschide noi usi pentru dezvoltarea celor doua institute medicale.

Prin acest proiect și prin cooperarea viitoare va fi promovat schimbul de angajați, vizitele de studiu, introducerea și utilizarea telemedicinei.

Pe baza acestui proiect vor fi ahiziționate 57 de aparate în Sighetu Marmaţiei, pentru secţiile CPU, ATI, Chirurgie, Ortopedie, ORL, Oftalmologie şi 13 aparate în Ivano Frankivsk pentru secţiile CPU, Chirurgie, Imagistică, Oftalmologie, Laborator.

Vor fi îmbunătățite abilitățile profesionale pentru cadrele medicale prin organizarea a 5 training-uri în comun, în sinergie cu echipamentele medicale achiziţionate venind astfel în completarea modernizării secţiilor vizate. În total 64 de cadre medicale vor beneficia de aceste programe de specializare, 34 din Sighet şi 30 din Ivano Frankivsk.

Proiectul este derulat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră ENI Ungaria-Slovacia-România-Ucraina 2014-2020.

Sursa: https://maramedia.ro

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *