contact@ars-historica.ro

Invitație pentru a participa la Festivalul Cultural al Românilor de Pretutindeni, pe 14 – 15 septembrie curent, la Complexul etno-cultural „VATRA” din R. Moldova

APEL CĂTRE ROMÂNI

Români, în 14 și 15 septembrie, la Complexul etno-cultural VATRA din Republica Moldova, va avea loc Festivalul Cultural al Românilor de Pretutindeni. Este cea mai importantă reuniune de suflet care-i strânge laolaltă pe toți cei care simt și trăiesc românește. Evenimentul din acest an reprezintă, de fapt, a doua ediție a Centenar Fest, organizat anul trecut, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire din 1918. Prezența impunătoare și succesul răsunător de care ne-am bucurat atunci, ne-a convins că acest Festival este necesar, atât pentru oamenii din România, dar mai ales pentru cei din Republica Moldova, care nu au mai avut ocazia până atunci să cunoască România din această perspectivă, transmite organizatorii festivalului, preluat de Romanian Global News.

Faptul că cel mai important eveniment pentru și despre români din întreg spațiul românesc se desfășoară în Republica Moldova și nu în interiorul granițelor actuale ale României îi conferă o și mai mare încărcătură simbolică. Asta deoarece, după cum bine știți, Republica Moldova se află la confluența unor mari interese geopolitice, iar identitatea românească a populației majoritare din acest spațiu reprezintă una dintre cele mai mari probleme politice și ideologice, care îi ține până azi pe români captivi la ei acasă.

Ceea ce facem noi nu este politică, este o chemare la pace și dragoste frățească. Suntem convinși că legătura dintre noi, românii de pretutindeni, se raportează, în primul rând, la cultura și tradițiile care ne reprezintă. De aceea, anume ele sunt elementele centrale, care definesc această acțiune. Scopul de bază al Festivalului este însă de a arăta că, în pofida unor mici diferențe ce țin de grai, port sau obiceiuri, am fost și suntem același neam, prin urmare, trebuie să rămânem uniți, cel puțin la nivel spiritual.

Festivalul Cultural al Românilor de Pretutindeni NU este un proiect comercial. Singurul beneficiu pe care îl poate obține Centrul etno-cultural VATRA, organizatorul acestui eveniment, este să lege relații de parteneriat și prietenie cu cei care împărtășesc idealul unității noastre naționale, fie că este vorba de autorități (locale sau centrale), instituții publice, companii private, organizații neguvernamentale sau persoane fizice.

Pe de altă parte, considerăm că este foarte important să existe o astfel de comunitate de suflet, care să aibă acest punct comun și să poată acționa coordonat și dezinteresat, atunci când este vorba de chestiuni principiale. Or, pentru noi este principial ca limba, cultura și identitatea poporului nostru să fie prețuite, apărate și promovate.

În altă ordine de idei, este important să cunoașteți faptul că, până în momentul de față, nu am obținut finanțări directe sau sponsorizări, pentru organizarea acestui eveniment. Ne-am bazat excusiv pe forțele proprii, dar și pe bunăvoința și receptivitatea administrațiilor locale din România și Republica Moldova, care au acceptat să participe la eveniment pe cont propriu.

Iată de ce am scos în vânzare bilete, la un preț simbolic de 70 de lei (3,5 euro), astfel încât participanți să contribuie și ei, măcar cu puțin, la buna organizare a Festivalului. Este, mai degrabă, un apel la solidaritate către cei care pot să achite această taxă, o acțiune voluntară. Anunțăm de pe acum că nu vom îngrădi accesul nimănui pe teritoriul Complexului VATRA, indiferent dacă va avea sau nu bilet de intrare. Persoanele care vor dori să vină, dar nu-și permit să plătească acest preț, vor putea intra liber, printr-o poartă separată, deschisă special pentru ei. Facem acest lucru deoarece pentru noi este important ca toată lumea, care dorește să se bucure de această întâlnire, să poată face acest lucru, indiferent de posibilitățile financiare.

Frați români,

Avem nevoie de sprijinul vostru. Orice contribuție este esențială, deoarece, în caz contrar, ne va fi greu să asigurăm continuitatea acestui Festival. Dacă nu ne puteți ajuta material, să știți că și un gând bun, o recomandare contează foarte mult pentru noi. Lumea trebuie, în primul rând, să afle că în Republica Moldova se organizează un astfel de eveniment.

Dar cel mai important pentru noi acum este să veniți la VATRA, pentru a trăi pe viu aceste emoții. Vor fi aici peste 150 de ansamburi etno-folclorice și artiști de cea mai înaltă speță, din întreg spațiul românesc, care vor parcurge sute de kilometri, ca să arate tot ce au ei mai frumos. Dar ei trebuie să aibă cui se adresa, să simtă aprecierea și susținerea noastră, a tuturor.

Cu cele mai frumoase gânduri, Echipa Centrului etno-cultural VATRA din Republica Moldova

Sursa: http://www.rgnpress.ro

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *