contact@ars-historica.ro

Iohannis către Tusk și Juncker: Să identificăm urgent acțiuni concrete pentru a pune capăt situației

Președintele Klaus Iohannis a transmis miercuri o scrisoare către Președintele Consiliului European, Donald Tusk, și către Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, cu privire la situația din Republica Moldova.

“România, ca stat membru al Uniunii Europene, având o relație specială cu Republica Moldova, bazată pe Parteneriatul Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova, și împărtășind o limbă, o istorie și o cultură comune, este preocupată de evoluțiile aflate în desfășurare la Chișinău. În opinia noastră, Republica Moldova, partener asociat al Uniunii Europene prin Acordul de Asociere și Acordul de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător și, în același timp, membru al Parteneriatului Estic, se confruntă în prezent cu o gravă criză constituțională și politică, care prezintă riscuri pentru stabilitatea sa”, se arată în scrisoarea trimisă de Klaus Iohannis celor doi oficiali, potrivit Administrației Prezidențiale.

Iohannis mai sublinează că această criză “prezintă mize semnificative pentru stabilitatea și securitatea regionale pe care Uniunea Europeană și statele sale membre nu le pot ignora”.

Președintele mai transmite că UE trebuie să se ridice la nivelul așteptărilor cetățenilor din Republica Moldova.

“Cred cu tărie că Uniunea Europeană, în ansamblul său, în conformitate cu angajamentele asumate față de Republica Moldova prin intermediul Politicii Europene de Vecinătate, precum și prin Strategia Globală a Uniunii Europene, trebuie să se ridice la nivelul așteptărilor cetățenilor Republicii din Moldova, care în majoritate și-au exprimat sprijinul pentru agenda europeană a țării lor, după cum s-a confirmat și la alegerile parlamentare din februarie 2019”, a mai notat Klaus Iohannis.

El face un apel către liderii UE, în regim de urgență, pentru a identifica, împreună cu statele membre, acțiuni concrete pentru a pune capăt situației actuale de la Chișinău.

Șeful statului încheie scrisoarea prin a spune că România este pregătită să sprijine aceste eforturi, în deplină concordanță cu obiectivul nostru strategic, care este și obiectivul Uniunii Europene, acela de a susține parcursul european al Republicii Moldova.

Sursa: https://www.euractiv.ro

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *