contact@ars-historica.ro

Ion Chicu propune deschiderea a încă două puncte de control comun la frontiera cu Ucraina

Premierul Ion Chicu propune deschiderea a încă două puncte de control comun la frontiera moldo-ucraineană pe segmentul transnistrean. Propunerea a fost făcută la o întrevedere bilaterală cu premierul ucrainean, Oleksiy Honcharuk, în marja Summit-ului PaE pentru Investiţii, organizat de BERD la Londra, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, în cadrul discuţiilor, Ion Chicu a subliniat deschiderea pentru consolidarea relaţiilor de parteneriat cu ţara vecină în diverse domenii, precum: securitatea regională, protecţia ecologiei bazinului râului Nistru, sectorul energetic şi cel al transporturilor. „Vreau să reafirm disponibilitatea noastră pentru un dialog interguvernamental deschis şi activ. Sunt sigur că, prin eforturi comune, vom putea dezvolta o dinamică pozitivă a cooperării noastre bilaterale”, a declarat Ion Chicu.

La rândul său, premierul ucrainean a susţinut importanţa activizării interacţiunii bilaterale reciproc avantajoase, confirmând deschiderea Kievului pentru promovarea dialogului dinamic pe direcţiile de interes comun. Totodată, a fost remarcată importanţa lucrărilor în cadrul comisiei interguvernamentale moldo-ucrainene în domeniul colaborării economice şi comerciale.

În marja Summit-ului Ion Chicu a discutat şi cu Suma Chakrabarti, preşedintele BERD. Ultimul a menţionat că „BERD va continua să investească în proiectele majore menite să crească standardele de viaţă ale cetăţenilor Republicii Moldova. Prim-ministrul a mulţumit pentru invitaţia de a participa la primul Summit Investiţional al Statelor PaE şi a exprimat interesul pentru dezvoltarea continuă a parteneriatului strategic cu BERD.

Premierul a propus iniţierea negocierilor semnării unui nou acord de finanţare pentru continuarea  implementării Programului în sectorul drumurilor, din anul 2022. Totodată, a menţionat că Republica Moldova va aprecia suportul pentru asistenţa tehnică în implementarea procesului de restructurare a întreprinderii Calea Ferată din Moldova.

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *