contact@ars-historica.ro

Jens Stoltenberg, în Ucraina: Prezența NATO la Marea Neagră se va intensifica

Ucraina este pregătită să accelereze procesul de aderare la Alianța Nord-Atlantică, a declarat președintele  Volodimir Zelenski, joi, după întâlnirea cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Șeful NATO a precizat că prezența alianței la Marea Neagră va fi intensificată printr-o serie de exerciții militare suplimentare.

“Ucraina este printre cei mai apropiați parteneri ai NATO. NATO va continua să ofere sprijin practic și politic Ucrainei pe măsură ce Kievul face progrese în procesul de integrare”, a spus Jens Stoltenberg.

Ucraina a obținut anul trecut statutul de ţară aspirantă pentru aderarea la alianţa militară, iar un sondaj realizat la momentul respectiv, de Institutul de Sociologie de la Kiev, arăta că 62% dintre ucraineni susțin aderarea această alianță militară.

Ţările care îşi exprimă intenţia de a adera la NATO sunt invitate la un dialog aprofundat cu Alianţa Nord-Atlantică despre aspiraţiile de membru şi reformele necesare, după care urmează participarea la manevre comune în cadrul Planului de Acţiune (MAP).

Colaborarea pentru aceşti paşi nu reprezintă o garanţie pentru aderare, ci un mecanism-cheie al candidaturii.

În februarie anul acesta, Parlamentul Ucrainei a înscris în Constituţie obiectivul aderării ţării la Uniunea Europeană şi la NATO.

Sursa: https://cursdeguvernare.ro

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *