contact@ars-historica.ro

Johannes Hahn anunţă că în curând va avea loc un Consiliu de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană

Comisarul european pentru politica de vecinătate şi negocieri de extindere, Johannes Hahn a anuţat că în curând va avea loc un Consiliu de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană la Bruxelles, la care a invitat-o pe Maia Sandu. Johannes Hahn se află în vizită oficială la Chişinău şi este primul oficial străin care a vizitat R. Moldova după investirea Guvernului Sandu.

„Mă bucur să revin într-o atmosferă de pace şi înţelegere. Noi suntem gata să vă asistăm şi să vă acordăm experţi şi tot suportul în ceea ce priveşte reformele, combaterea corupţiei şi asigurarea independenţei justiţiei.

În viitorul cel mai apropiat o invit pe doamna Maia Sandu la Bruxelles să organizăm un Consiliu de Asociere Republica Moldova-Uniunea Europeană,” a declarat comisarul în timpul unei conferinţe de presă.

Despre reluarea finanţărilor din partea UE,  Hahn a menţionat că încă în luna martie au început dicuţiile cu fostul premier Pavel Filip şi „am menţionat atunci domeniile în care noi ne aşteptăm la progrese,” după ce se vor atinge acele progrese va fi posibilă reluarea finanţării. „Am convingerea că noul Guvern va îndeplini aceste cerinţe. Sunt foarte încrezător că putem relua plăţile şi asistenţa macrofinanciară în decursul toamnei, începând cu luna septembrie”, a menţionat Johannes Hahn.

Premierul Maia Sandu a spus că a avut o discuţie surprinzătoare cu comisarul Hahn şi au decis să fie reluat dialogul cu UE.
„Am discutat despre progamele comune care au fost îngheţate, despre restabilirea sprijinului financiar în contextul suportului bugetar, al programului de asistenţă macrofinaciară”.

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *