contact@ars-historica.ro

La Cernăuți s-au reunit medici români din Ucraina, România și Republica Moldova

Societatea Regională Medicală „Isidor Bodea” din Cernăuți a organizat cea de a douăsprezecea reuniune a medicilor români de pretutindeni. Reuniunea a inclus un simpozion dedicat istoriei medicinii în nordul Bucovinei și realizărilor medicilor români din regiunea Cernăuți, informează Agenția BucPress, preluat de Romanian Global News.

Conferința a avut trei secțiuni: „Istoria instituțiilor medicale din Cernăuți”, „Personalități marcante care au contribuit la dezvoltarea medicinii în Bucovina”, „Realizări ale medicilor români, membri ai Societății Regionale Medicale „Isidor Bodea”, coordonați de președintele-fondator Ion Broască. Evenimentul a reunit medici români din Ucraina, România și Republica Moldova.

Adunarea festivă a avut loc în Sala de Spectacole a Centrului Bucovinean de Artă, luând parte, cu un cuvânt de salut, alături de conducerea Societății Regionale Medicală „Isidor Bodea” și reprezentanții autorităților locale, consulul general al României la Cernăuți, Irina Loredana Stănculescu.

Operații cu aplicarea tehnologiilor noi

Conferința științifică propriu-zisă a avut loc vineri, 13 septembrie, în sala de conferințe a Spitalului de copii din Cernăuți, fondat acum un secol de medicul român Isidor Bodea. „Ne bucurăm enorm că și de data aceasta am reușit să invităm doctori valoroși. Am invitat chirurgi-pediatri, neurochirurgi, pediatri din România și Republica Moldova”, a declarat pentru BucPress TV online medicul Aurel Roșca, vice-președintele Societății Regionale Medicală „Isidor Bodea”, menționând că în viitor își dorește să dezvolte la Cernăuți, cu ajutorul colegilor din România, neurochirurgia pediatrică. „Vorbim de operații care sunt legate de tehnologii noi, cu aplicarea neuroendoscopiei. De data aceasta sunt prezenți la Cernăuți specialiști care activează în acest domeniu și putem face un schimb de experiență”, a precizat Roșca.

Noi proiecte pentru medicii români din Ucraina, România și Republica Moldova

Aurel Nicadan a venit la Cernăuți din București, fiind neurochirurg-pediatru își dorește să susțină inițiativele colegilor de breaslă din Ucraina. „Suntem deschiși în continuare la o colaborare cu orice secție de neurochirurgie sau departament de neurochirurgie din jurul țării. Așa cum suntem cu partea de sud din Balcani, așa cum suntem cu nordul țării, respectiv cu partea de nord-est – Chișinău și aici cu Cernăuțiul, cu dumneavoastră. Ne dorim să avem cursuri, niște proiecte care pot să ne permită să avem schimb de experiență cu participarea medicilor neurochirurgi de la noi și de aici, să putem îmbunătăți procesul peste tot, să aducem la un nivel european modul de a trata micii pacienți”, a declarat pentru BucPress TV Aurel Nicadan.

O reuniune a medicilor români la Chișinău?

Stanislav Babuci reprezintă medicii din Republica Moldova la reuniunea din Cernăuți. „Pentru mine a fost o surpriză când colegii mei de la Cernăuți m-au invitat. Nu știam de așa o reuniune social-culturală și științifică. Am discutat cu colegii de aici, dar și cu cei din România să organizăm o astfel de reuniune nu numai la Cernăuți, dar și la Suceava sau Chișinău”, a declarat Stanislav Babuci.

Sursa: http://www.rgnpress.ro

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *