contact@ars-historica.ro

La Forumul moldo-ungar al oamenilor de afaceri au fost prezentate oportunitățile investiționale în agricultură, dezvoltare regională și protecția mediului

Secretarii de Stat ai Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Mihail Machidon și Dorin Andros, au prezentat, în cadrul Forumului bilateral Moldo-Ungar al oamenilor de afaceri, desfășurat la Chișinău, oportunitățile investiționale în sectorul agricol, dezvoltare regională și protecție a mediului din țara noastră.

Astfel, Mihail Machidon a vorbit despre  punctele forte în sectorul agricol din țara noastră, domeniile prioritare de investiții și cadrul legal de cooperare bilaterală pe domenii.

„Cele mai prioritare țin de stimularea investițiilor de procesare și postprocesare, pentru utilarea și renovarea fermelor zootehnice, procurarea echipamentelor de irigare, promovarea agriculturii ecologice. De asemenea, sectorul fitotehniei și horticol, sectorul de producere a cărnii și a laptelui, precum și domeniul protecției plantelor”, a precizat Secretarul de Stat, Mihail Machidon.

La compartimentul dezvoltare regională și protecția mediului, Secretarul de Stat, Dorin Andros, a vorbit despre portofoliu de proiecte în domeniul alimentării cu apă și canalizare și managementul deșeurilor solide. De asemenea, oficialul a vorbit despre datele statistice în aceste sectoare, precizând că 53% din populația țări are acces la resurse de aprovizionare cu apă și doar 24% au acces la sisteme de canalizare.

„Avem în total proiecte în valoare totală de 89 milioane de euro, în rezultatul cărora urmează să fie construite sau reabilitate 518 km de apeduct, 4 stații de tratare, 129 km de canalizare și 3 stații de epurare. În total pentru circa 190 mii de cetățeni beneficiari”, a menționat Secretarul de Stat, Dorin Andros.  

În cadrul prezentării sale, Secretarul de Stat de la MASRM a vorbit și despre proiectele ce vor fi lansate în anul 2020, în ce localități și pentru câți beneficiari.

Forumul a fost conceput ca o platformă pentru identificarea oportunităților de cooperare între comunitățile de afaceri în Republica Moldova și Ungaria și a reunit reprezentanți ai 23 de companii maghiare și ai Camerei de Comerț și Industrie (CCI) din Ungaria.

Notă: În prezent, pe piața Republicii Moldova activează 47 întreprinderi cu capital maghiar, investițiile însumând 42,765 milioane lei, Ungaria ocupând locul 22 după volumul capitalului investit. Volumul comerțului exterior bilateral în anul 2019 a înregistrat suma de 119,85 milioane USD (+0,75% în comparație cu anul 2018). După valoarea volumului schimburilor comerciale, Ungaria este pe locul 14 printre principalii parteneri comerciali.

Sursa: www.madrm.gov.md

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *