contact@ars-historica.ro

La MAEIE s-a desfășurat reuniunea Consiliului Consultativ al EUBAM

27 noiembrie 2019, Chișinău – În incinta Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene s-a desfășurat cea de-a 33-a reuniune a Consiliului Consultativ al Republicii Moldova și Ucrainei – EUBAM la care au participat reprezentanții serviciilor vamale și de frontieră ale Republicii Moldova și Ucrainei, precum și reprezentanții Delegației UE în Moldova, Misiunii OSCE în Moldova și Organizației Internaționale pentru Migrație.

Delegația moldovenească a fost condusă de către secretarul de stat al MAEIE Tatiana Molcean. Lucrările reuniunii au fost moderate de către șeful Delegației UE în Moldova, Ambasadorul Peter Michalko.

În cadrul reuniunii a fost audiat raportul șefului Misiunii EUBAM, generalul Slavomir Pichor, cu privire la activitatea desfășurată în perioada iunie – octombrie 2019, în care au fost elucidate măsurile întreprinse în vederea modernizării în continuare a managementului integrat al frontierei de stat moldo-ucrainene, inclusiv pe sectorul transnistrean al acesteia, în conformitate cu standardele europene în acest domeniu.

La rândul său, reprezentanții serviciilor partenere din cele două țări vecine au prezentat comentarii și informații pertinente cu privire la activitățile desfășurate în vederea atingerii obiectivelor urmărite, o atenție aparte fiind acordată dezvoltării controlului în comun la punctele de trecere a frontierei, combaterii fenomenelor ilicite la frontieră, securizării sectorului central/transnistrean al frontierei etc.

În discursul său, Tatiana Molcean a ținut să mulțumească partenerilor noștri europeni pentru asistența acordată în vederea consolidării capacităților instituționale și sporirii eficienței interacțiunii dintre serviciile de control la frontieră din cele două țări vecine menite să contribuie la satisfacerea intereselor cetățenilor, fluidizarea traficului de mărfuri și pasageri, combaterea contrabandei și a crimei organizate etc. Ea a reiterat interesul țării noastre în extinderea controlului în comun la punctele de trecere a frontierei de stat moldo-ucrainene, inclusiv pe segmentul transnistrean al acesteia, în vederea atingerii obiectivelor comune pe care le urmărim.

Participanții au adoptat concluziile și recomandările reuniunii și au convenit să convoace următoarea reuniune a Consiliului consultativ al EUBAM la Odesa, în iunie 2020.

Sursa: https://www.mfa.gov.md

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *