contact@ars-historica.ro

Limba română va fi predată prin metode inovative la o școală de vară din regiunea Transcarpatia

Slatina, un orășel situat la frontiera cu România, are toate șansele să devină un centru cultural al românilor din Transcarpatia. Aici funcționează Consulatul României, școala de artă, câteva asociații ale românilor din Transcarpatia. De circa un an de zile a fost inaugurat și un Centru de Informare a României (CIR). Activitatea pe care o desfășoară acest Centru îi apropie pe românii noștri pragmatici de valorile spirituale, de tradițiile comunității și trezește acele energii latente, care îi îndeamnă să persevereze în păstrarea limbii materne, a obiceiurilor și datinilor Maramureșului istoric din dreapta Tisei, transmite BucPress, preluat de Romanian Global News.

Expoziții de tablouri și forografii, lansări de carte, seri de romanțe și cântec popular – toate aceste manifestări au fost organizate de Societatea Carpatică de colaborare româno-ucraineană Maramureș-Solotvino cu sprijinul CIR și al Consulatului României. Și iată încă o reuștă frumoasă: din 03.06.2019 la Slatina se organizează Școala de vară cu predarea limbii române prin metode didactice inovative – un proiect finanțat de Ministerul Românilor de Pretutindeni, în colaborare cu școala medie nr. 2 din Slatina, profesori din stânga și din dreapta Tisei. E un program educațional ce vizează copiii din clasele 1-6 din satele românești din Transcapatia.

Trebuie de menționat că orășelul Slatina e populat de români, ucraineni , maghiari și alte etnii. Localitatea poate deveni un model, un exemplu demn de urmat pentru întreaga Ucraină, căci locuitorii de aici vobesc toate limbile de circulație în orășel. Doi vecini pot începe discuția în română, apoi trec leger la maghiară și o încheie în ucraineană. E un modus vivendi specific pentru orășelul de pe graniță. De aceea, la Școala de vară pentru studierea limbii române s-au încsris atât copii din failiile românilor, cât și din cele mixte. Câte limbi știi – de atâtea ori ești om, repetă localnicii o sintagmă binecunoscută.

Sursa: www.rgnpress.ro

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *